­ BÜLBÜL KASRI | Kültür Portalı

BÜLBÜL KASRI - Edirne

Pafta 51L-IVb
Yaptıran IV. Mehmed
Genel Tanım Moloz taş ve tuğla duvar üstü kesme taş kaplamalı bir yapıdır.
Yapılan Onarımlar Edirne Belediyesi tarafından 2002 yılında onarım görmüştür.
Ayrıntılı Tanımı Edirne Yeni Saray'ının çok geniş bir av sahasına (Hadika-i Hassa) sahip olduğu kaynaklardan öğrenilmektedir. Tunca Nehri'nin iki kolu arasında kalan ve adeta bir ada görünümündeki Tavuk Ormanı (Hadika-i Hassa, Av Sahası) 'nda yer alan Av Köşkü, Bülbül Köşkü olarak da bilinmektedir. Av Köşkü'nün bulunduğu Tavuk Ormanı sahası içerisinde bu köşk yapısının haricinde, bu yapıya benzer birçok Av Köşkü'nün daha olduğu bilinmektedir. Ancak bu yapılardan günümüze sadece bir tanesi ulaşabilmiştir. IV.Mehmed tarafından 1671 yılında yapıldığı bilinen bu köşk, Edirne Belediyesi tarafından 2002 yılında restore ettirilmiştir. Düzgün kesme taşlarla inşa edilmiş kare planlı bir kaide üzerinde yükselen köşkün, poligonal planlı ana yapısı, dört yandan ahşap direklerin taşıdığı bir sundurma ile örtülü olduğu mevcut çizimlerinden anlaşılmaktadır. Günümüzde ahşap sundurması bulunmayan yapı, sekizgen planlı olup düzgün kesme taşlarla örülmüş ve kemerli pencere açıklıklarına sahiptir.
Önerilen Kullanım Müze
Tescil Kararı E.K.T.V.K. Kurulu'nun 04.07.2003 tarih ve 7697 nolu kararı.

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1574    Eklenme Tarihi : 03 Ocak 2019 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 08 Ocak 2019 Salı