­ BÜLBÜL (ALEMDAR) CAMİİ | Kültür Portalı

Bülbül (Alemdar) Camii - Isparta

Adı Bülbül (Alemdar) Camii
Harita No AFYON L-24 C-3 19M-III İLAVE
Mah. Köy - Mevkii Eski Kasaba
Adres Eski Kasaba / Uluborlu
Vakfiye Var
Genel Tanım Dikdörtgen planlı, beşik çatılı, minareli bir camidir. Dış duvarları taşla örülmüş, köşeler devşirme antik taşlarla, yan duvarlar moloz taşlarla örülmüştür. Aralarda ahşap hatıllar vardır. Caminin batı duvarında altta üç büyük, üst katta beş küçük pencere vardır. Doğu duvarında simetriği vardır. Ayrıca bir kapı vardır. Kuzey tarafta, ikinci kata çıkılan bir merdiven vardır. Minare güney doğu köşededir. Minaredeki kitabede şu yazılıdır; “Cihanda var olanlar eder hem varlığın ihya,ne tevfiktir, bu tarihte güzel namın eden ikba, semaya yükselen asar olur makbul-i Yezdan, okunur İsmillah edilir vasf-ı ila, geldi bir tahir dedi tam cevheri tarih, mükemmel yaptıran kimdir.”
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar H.1331 – M.1915 tarihinde Bülbül (Alemdar) Camisi tamir edilmiş ve minare 1.Dünya savaşı sırasında Askerlik Şubesi Başkanı Mustafa Mashar Bey tarafından yaptırılmıştır. Minare daha önce Hacı İzzet Paşa ailesi tarafından yaptırılmıştır.
Ayrıntılı Tanımı Bülbül Alemdar Cami’nin ne zaman yapıldığı bilinmemektedir. 16.yy’da yapılmış olmalıdır. Duvarlarda kullanılan malzeme çoğunlukla diğer Osmanlı Dönemi sivil yapılarında kullanılmıştır. Caminin avlusu doğu tarafındadır. Burada yuvarlak kemerli bir giriş kapısı vardır. Bu yer duvar sıvalıdır. Sıvalar yer yer dökülmüştür. Caminin kuzey tarafındaki duvarı sıvalıdır. Bu duvara bitişik bir harabe yer alır. Batı ve güney duvarları sıvasızdır. Çatının saçaklık kısımları tahta ile kapatılmıştır. Çatıda Marsilya tipi kiremit kullanılmıştır. Minare kolay işlenebilen köfke taş ile yapılmıştır. Silindir gövdeli, dikdörtgen kaidelidir. Minarenin ucu külah biçimindedir. Caminin içinde ikinci kat kısmı kuzey taraftadır. Cami değişik zamanlarda yapılan onarımlarda değişmiştir. Esas yapı bozulmakla birlikte minare değişmiştir. Günümüzde yer yer onarımlar yapılmaktadır.
Önerilen Kullanım
Tescil Kararı İZMİR II NOLU KÜL. VE TAB. VAR. KOR. BÖL. KUR.NUN 07.09.1988 Gün ve 365 Sayılı Kararıyla Tesciline.
Yayın Dizini Bütünüyle Uluborlu (mongrafi), Yazan Said DEMİRDAL, 1968 - İstanbul
Ekler Rapor, Fotoğraf, Harita