­ BUDAKPINAR İKİZ HÖYÜK | Kültür Portalı

BUDAKPINAR İKİZ HÖYÜK - Çankırı

Mah. Köy - Mevkii Budakpınar Köyü, Pazar Çeşmesi Mevkii, Atkaracalar/ÇANKIRI
Adres Budakpınar Köyü, Pazar Çeşmesi Mevkii, Atkaracalar/ÇANKIRI
Pafta G30-a-19-a
Yapım Tarihi ETÇ, OTÇ, GTÇ, Demir Çağı Helenistik, Roma
Vakfiye -
Genel Tanım : Çankırı İli Atkaracalar İlçesi, Budakpınar köyü, Pazar Çeşmesi Mevkiinde yer almaktadır. Budakpınar Köyü Çankırı İli’nin kuş uçumu 48 km kuzeybatısında yer almaktadır. Höyük ise Budakpınar köyünün yaklaşık 1.6 km güneydoğusunda, D100 karayolunun Kurşunlu – Atkaracalar ilçeleri arasında yer alan Şekerler Akaryakıt İstasyonunun 600 m kuzeyinde bulunmaktadır. Höyüklerin kuzey ve batısını Köy Pınarları ve Dibek Pınarlarını suladığı Çama Çayırı çevrelemektedir. Doğusunda 1278 rakımlı Binittaşı Tepe bulunmaktadır ve Höyükler bu tepenin batıda Çama Çayırına doğru alçaldığı doğal yükselti üzerinde yer almaktadır. Her iki höyüğün arasında D100 karayolundan gelerek Budakpınar köyüne ulaşan toprak bir yol bulunmaktadır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Çankırı İli Atkaracalar İlçesi, Budakpınar köyü, Pazar Çeşmesi Mevkiinde yer almaktadır. Budakpınar Köyü Çankırı İli’nin kuş uçumu 48 km kuzeybatısında yer almaktadır. Höyük ise Budakpınar köyünün yaklaşık 1.6 km güneydoğusunda, D100 karayolunun Kurşunlu – Atkaracalar ilçeleri arasında yer alan Şekerler Akaryakıt İstasyonunun 600 m kuzeyinde bulunmaktadır. Höyüklerin kuzey ve batısını Köy Pınarları ve Dibek Pınarlarını suladığı Çama Çayırı çevrelemektedir. Doğusunda 1278 rakımlı Binittaşı Tepe bulunmaktadır ve Höyükler bu tepenin batıda Çama Çayırına doğru alçaldığı doğal yükselti üzerinde yer almaktadır. Her iki höyüğün arasında D100 karayolundan gelerek Budakpınar köyüne ulaşan toprak bir yol bulunmaktadır. Bu höyüklerden kuzeydoğuda yer alan Höyük I; 160 x 190 m ölçülerinde oval ve üzeri yassı bir görünüm arz etmektedir. Yaklaşık 2-3 metrelik doğal bir yükselti üzerinde yer alan höyüğün yüksekliği yaklaşık 15 metredir. Höyük üzerinde ve eteklerinde çok sayıda Erken, Orta ve Geç Tunç Çağına ait çanak çömlek parçaları bulunmaktadır. Höyük I’in güneybatısında; Höyük II olarak adlandırdığımız ikinci bir yerleşim yer almaktadır. Höyük II; 180 x 200 m ölçülerinde yaklaşık 10 m yüksekliğinde yassı bir höyüktür. Höyük II’nin üzerinde bulunan çanak çömlek parçaları Höyük I’den tamamen farklı dönemlere aittir. Burada bulunan seramikler, Orta Demir Çağı, Helenistik ve Roma Dönemi’ne aittir. Ayrıca Höyük I’den farklı olarak bol sayıda Roma Dönemi çatı kiremitleri ve tuğlaları höyük üzerine dağılmış durumdadır. Bu durum erken dönemdeki yerleşimim Demir Çağlarına gelindiğinde daha güneye kaydığını göstermektedir.
Orjinal Kullanım Höyük
Tescil Kararı 08.05.2009 - 4124

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 4142    Eklenme Tarihi : 24 Nisan 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 25 Nisan 2013 Perşembe