­ BOSTANCI CAMİ | Kültür Portalı

Bostancı Cami - Gaziantep

Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş bostancı cami vakfı
Yapım Tarihi 16.yy
Kitabe var
Vakfiye var
Genel Tanım Bostancı Cami Caminin yapım tarihi 16.yy ın ilk yarısı olarak düşünülmektedir. portaldeki onarım yazıtı 1574 tarihlidir. Mihrap üzerindeki onarım kitabesinde ise 1739 tarihi yazmaktadır.
Yapılan Onarımlar 1574 onarım 1739 onarım
Ayrıntılı Tanımı Bostancı Cami Caminin yapım tarihi 16.yy ın ilk yarısı olarak düşünülmektedir. portaldeki onarım yazıtı 1574 tarihlidir. Mihrap üzerindeki onarım kitabesinde ise 1739 tarihi yazmaktadır. Mihrap yönüne paralel üç neftli olan cami 12.30x12.30 m ebadında kare planlıdır. Neftler ortadaki ayaklarla dokuz bölüme ayrılmış, her bölüm ise çapraz tonozla örtülmüştür. Sekiz köşeli kare kesme taştan ayaklarla oturan dört sivri kemerli son cemaat yeri ana mekândan daha uzundur. Hafif dışa taşmış olan taç kapı ak-kara taşlardan örülmüştür. Yanlarda burmalı örgü motifli mukarnas başlıklı sütünceler vardır. Ak ve kara taştan örülmüş, sivri kemerli mihrap nişi yarım daire biçimindedir. Bunu örten yarım kubbe dört dizi mukarnaslıdır. Nişin yanlarında mukarnas başlıklı, palmet, rumi, kıvrık dal süslemeli sütuncuklar yer alır. Kare kaideli minare caminin kuzeybatı köşesinde yer almaktadır. minare kare kaideli çokgen gövdeli olup şerefe altı mukarnaslıdır.Mukarnaslar ın altındaki ak çiniler süsleme işçiliğinin bezeme ile uyumlu şekilde sergilenmesinin güzel bir örneğidir.
Revizyon
Görüntülenme Sayısı : 2955    Eklenme Tarihi : 18 Nisan 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 18 Nisan 2013 Perşembe