­ BORABAY (TAŞ) HAMAMI | Kültür Portalı

Borabay (Taş) Hamamı - Amasya

Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Bölbeyli (Borabay) Belediyesi
Yapım Tarihi 15-16. yy.
Kitabe Yok
Vakfiye Yok
Genel Tanım Hamam kareye yakın planlı, mevcut hali ile ılıklık, sıcaklık ve külhan kısımlarından oluşmakta olup, tipik Osmanlı mimarisi özellikleri taşımaktadır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Hamam kuzey ve güney doğrultusunda, kareye yakın planda, ılıklık, sıcaklık ve külhan kısımlarından meydana gelmektedir. Moloz taş ve harç malzeme yapılmış olan eserin yapım yazıtı bulunmamaktadır. Üst örtüsünde ve beden duvarlarında yer alan pencere ve nişlerde tahribatlar görülmektedir. Hamamın ılıklık ve külhan kısmı dikdörtgen formlu ve üzeri tonoz örtülü, sıcaklık kısmı ise kare planlı tek kubbeli olup, kubbeye geçişlerde Türk üçgeni kullanılmıştır. Bu kısımda basit taşlardan yapılmış ve yer yer yıpranmış iki adet taş kurna bulunmaktadır.
Orjinal Kullanım Hamam
Önerilen Kullanım Hamam

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1042    Eklenme Tarihi : 01 Şubat 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 27 Mart 2013 Çarşamba