­ BOĞAZİÇİ CAMİSİ | Kültür Portalı

Boğaziçi Camisi - Denizli

Harita No 19-20
Mah. Köy - Mevkii Boğaziçi Mahallesi
Adres Boğaziçi (Kasabası) Mahallesi Baklan İlçesi DENİZLİ
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Belediye
Vakfiye
Genel Tanım Cami uzunlamasına dikdörtgen planlıdır. Kıble ve girişte ikişeri duvara gömülü, ortada karşılıklı üçer kalın ahşap sütun ile üç nefe ayrılmıştır. Bu sütunların arası ise dekoratif Bursa kemerleri ile birleştirilmiştir. Kemerler, kemer ayakları ve diğer taşıyıcı elemanlar tamamıyla ahşaptır
Yapılan Onarımlar 1948 yılında düz dam olan çatsı dört tarafa meyilli çatı yapılmıştır.
Ayrıntılı Tanımı Baklan İlçesi, Boğaziçi Mahallesi’nde bulunan caminin yapım tarihi hakkında kesin bir bilgi edinilememiştir. Ancak; cami harimini mihrap arkasında neflere ayıran kemer ayaklarından kuzeydoğudakinin üzerinde bulunan ve muhtemelen süslemelerin yapıldığı tarih olan 1188 H. (1772 M.)’den birkaç yıl önce yapılmış olmalıdır. Cami uzunlamasına dikdörtgen planlıdır. Kıble ve girişte ikişeri duvara gömülü, ortada karşılıklı üçer kalın ahşap sütun ile üç nefe ayrılmıştır. Bu sütunların arası ise dekoratif Bursa kemerleri ile birleştirilmiştir. Kemerler, kemer ayakları ve diğer taşıyıcı elemanlar tamamıyla ahşaptır. Yığma kerpiç örgülü duvarlar, yanlarda içten ve dıştan kare şeklinde ahşap direkler ile desteklenmiştir.Dikdörtgen şeklindeki pencereleri; güney duvarında iki, yan duvarlarda karşılıklı üçerden altı adet olmak üzere sekiz adettir. Pencereler dıştan parmaklıklı demir şebekeler ile korunmuştur.Mihrabı niş şeklinde ve beş sıra alçı mukarnaslıdır. Ahşap minberi üzerinde dikkate değer bir süsleme bulunmamaktadır.Tavanı, orta nefte altıgen çıta işlemeli olup, mihrap önüne doğru sade bir göbek motifi ile süslenmiştir. Yan nefler ise enine sık kirişler ile örtülmüştür.Cami mekânını genişletmek akacıyla sonradan bir son cemaat yeri eklenmiştir. Çatı düz toprak örtü iken 1948 yılında üzerinin toprağı alınarak dört tarafa meyilli çatı yapılmış ve üzeri “Marsilya Tipi” kiremitle örtülmüştür.Minaresi 1950 yılında inşa edilmiş, kare kaide üzerine silindirik gövdeli ve konik sivri külahlıdır. Süsleme özelliği bulunmamaktadır. Tavanın orta bölümü ve yanlardaki kirişler aşı boyalarıyla, duvarlar ise boş yer kalmamacasına renkli çiçek, vazo içinde buket, cami, Kâbe, temsili cennet, cehennem ve Mizan Terazisi resimleriyle süslenmiştir.Caminin taşıyıcı elemanları hala sağlam durumdadır. Fakat içerideki sıvalarda yer yer dökülmeler görülmektedir.
Tescil Kararı GEEAYK'nun 13.02.1986 gün ve A-1892 sayılı kararı

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1895    Eklenme Tarihi : 01 Mart 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 17 Haziran 2014 Salı