­ BİMARHANE | Kültür Portalı

Bimarhane - Amasya

Yapan Hüdabende
Kültür Dönemi Beylikler
Kitabe var
Vakfiye var
Genel Tanım Pirinçci Mahallesi, Pirinçci Caddesi üzerinde yer almakta olup, dikdörtgen planlı, açık avlulu ve iki eyvanlı bir darüşşifadır.
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar 1945 yılında portalin iki yanında Vakıflar Genel müdürlüğünce küçük çapta onarım yapılmıştır.1990-1991 yılında yine Vakıflar Genel Müdürlüğünce restorasyon yapılmıştır
Ayrıntılı Tanımı Dikdörtgen planda olan eserin, giriş cephesi diğer cephelere göre farklıdır. Kalın masif duvarlarla dışarıya kapatılmış medresenin portali abidevi olarak yapılmıştır. Portalin iki yanında pencere nişleri cepheye ayrı bir güzellik vermektedir. Batı yönündeki portalin arkasında yer alan beşik tonozlu giriş eyvanının takiben büyük çapta beşik tonozlu dershane eyvanı yer alır ki eyvanın ortası medresenin simetri eksenini teşkil etmektedir. Simetri eksenine göre yanlarda kalan kısımlar biribirinin pareleli olan beşik tonozlu dikdörtgen hücrelerden ibarettir. Dış duvarlarda olduğu gibi iç duvarlarda kesme taştan inşa edilmiştir.
Bugünkü Kullanımı Müze
Önerilen Kullanım Müze
Tescil Kararı 2364
Yayın Dizini Türkiyede Vakıf Abideler ve Eski Eserler, Vakıflar Genel Müdürlüğü yayınları, Ankara 1972, s.256-260