­ BEYOBASI HAMAMI | Kültür Portalı

Beyobası Hamamı - Tokat

Kitabe yok
Vakfiye yok
Genel Tanım Hamam
Yapılan Onarımlar Onarım görmemiştir.
Ayrıntılı Tanımı Zile yolu üzerindeki Beyobası Köyü'nün doğusunda yer alan ve günümüzde kullanılmayan hamamın banisi muhtemelen Sultan I.Mehmed'in veziri Hacı İvaz Paşa olmalıdır. 15.yy ilk yarısında inşa edilmiş hamam, tek fonksiyonludur. Bugün görülebilen kısımlarıyla hamam üç bölümden oluşmaktadır. Soğukluk, sıcaklık bölümüne açılan bir halvet ve eyvandan oluşan hamamın külhan kısmı bugün tamamen yıkık durumdadır. Dikdörtgen bir mekana sahip soğukluk kısmı, sivri beşik tonozla örtülüdür. Sıcaklık kısmı üç bölümden oluşmaktadır. Ortada kubbeyle örtülü merkezi mekana iki yanda eyvan ve kubbeli halvet açılmaktadır. Ortadaki merkezi mekanda kubbeye geçiş tromplarla sağlanmış olup, aralarda kalan bölümlere de yüzeysel nişler konularak tromp görünümünün devamı sağlanmıştır.Bu bölümü kubbe üzerinde bulunan dört fil gözü aydınlatmaktadır. Halvet bölümünde kubbe eteğine yakın yerlerde konulmuş ve akustiği sağlayan küplerin varlığı dikkat çekicidir. Zemini toprak dolgu olan yapının duvarlarındaki su künkleri yer yer kırılmış, tonoz örtüde göçmeler olmuştur. Yapı büyük ölçüde kaba yonu taş malzemeyle inşa edilmiş olup, giriş cephesinde düzgün kesme taş, kubbe, tonoz ve kemerlerde tuğla kullanılmıştır (Eravşar,2004; Gündoğdu V.D, 2006).
Orjinal Kullanım Hamam
Önerilen Kullanım Hamam

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1396    Eklenme Tarihi : 25 Şubat 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 06 Mayıs 2014 Salı