­ BEYLİK HAN | Kültür Portalı

Beylik Han - Bursa

Adı Beylik Han
Adres İnegöl/ Merkez
Vakfiye Var
Genel Tanım Akarsu Çarşısı veya Güven Çarşısı adlarıyla da anılan çarşı. Yaptıranı ve yapım tarihi kesin olarak bilinmemektedir, halka göre Cafer Paşa tarafından yaptırılmıştır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Akarsu Çarşısı veya Güven Çarşısı adlarıyla da anılan çarşı. Yaptıranı ve yapım tarihi kesin olarak bilinmemektedir, halka göre Cafer Paşa tarafından yaptırılmıştır. 1827-1828 tarihli vakıf kaydı yerel bilgiyle birlikte değerlendirilmelidir. İnegöllülerin anlatımına göre 1950’lerde büyük çapta yenilenen han, boyutları itibarıyla eski hanın aynısıdır. Giriş kapılarında yalnızca güneybatıdaki orijinal şekliyle günümüze gelebilmiştir. Kuzeybatı-güneydoğu doğrultusunda, dikdörtgen planlı ve açık avlulu çarşının dik eksenlerde birer kapısı vardır. Avlusunun günümüzdeki boyutları 37.50 x 9.65metredir. Güney batı cephedeki dışa taşkın giriş, ardı ardına iki basık kemerden oluşur. İçteki kemerin üzerinde dikdörtgen bir kitabe yeri dikkati çeker. Dış cephede, saçak altında üç sıra testere dişi görülür. Kapı kesme taşla inşa edilmiştir. Han; Beylik Han, Cafer Paşa Han, Akarsu Çarşısı, Güven Çarşısı adlarıyla anılmaktadır.

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1701    Eklenme Tarihi : 17 Mayıs 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 25 Eylül 2014 Perşembe