­ BEYAZITPAŞA CAMİİ | Kültür Portalı

Beyazıtpaşa Camii - Amasya

Mah. Köy - Mevkii Beyazıtpaşa Mahallesi
Adres -
Yaptıran Bayezid Paşa
Yapan Yakup Bin-i Abdullah Zeynettin Bin-i Zekeriyya
Vakfiye Var
Genel Tanım Zaviyeli camiler grubuna girmekte ve ana ibadet mekanını örten iki kubbe bulunmaktadır. İbadet mekanı diğer kısımlardan daha yüksektir. Zavali yan kanatlı odalar alçı süslemeli şerbetlikler bulunur. Bir dönem mahkeme olarak kullanılmıştır. Giriş kapısı son derece zengin ahşap kündekarî bezemelidir.
Yapılan Onarımlar 2006 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından onarım yapılmıştır.
Ayrıntılı Tanımı Ters T planı olan, kuzeyde beş kubbeli son cemaat yerine sahip caminin mekan konstrüksiyon ve yapı tekniği bakımından çok zarif bir görünüşü vardır. İbadet mekanı iki bölümden oluşmaktadır. Mihrabın bulunduğu ikinci mekan ilkinden daha küçük olup doğu ve batı duvarında bulunan kapılarla yan mekanlara geçilmektedir. Kuzeydeki son cemaat yeri altı kalın kare paye üzerine oturan sivri kalın kemerlerle beş bölüme ayrılmış ve her bölümüm üzerini Türk üçgenleriyle kubbeye geçilen padantifli kubbeler örtmüştür. Uçlarda kalın kubbelerden sol baştaki, fırıldak şeklinde dilimlere ayrılmış sağ baştakinin ise iç yüzeyi, helozoni yivlerle dekore edilmiştir. Son cemaat yeri dış görünüşü ile de oldukça ilginçtir. Kemer ayakları hizasına kadar kesme taştan yükselen kalın payeler, dar frizler üstünde renkli mermerden yapılmış kemerler ve yine beyaz mermeden yapılmış hafif çıkıntı teşkil eden kemer konturları, cepheyi meydana getirir. Kıvrık dal ve yaprakların teşkil ettiği arabeks motiflerle süslenmiştir.
Tescil Kararı 2364
Yayın Dizini Türkiye’de Vakıf Abideler ve Eski Eserler, Vakıflar Genel Müdürlüğü Yayınları, Ankara, 1972, s.209