­ BEŞDUT KAYA MEZARLARI | Kültür Portalı

BEŞDUT KAYA MEZARLARI - Çankırı

Mah. Köy - Mevkii Beşdut Köyü, Merkez / ÇANKIRI
Adres Beşdut Köyü, Merkez / ÇANKIRI
Pafta G32.d .12.
Yapım Tarihi Geç Demir Çağı
Vakfiye -
Genel Tanım Çankırı İli, Merkez İlçe Beşdut Köyü sınırları içerisinde dağınık bir yerleşim gösteren Beşdut köyünün kuzeyinde kalan orman arazisi üzerinde yer almaktadır. Sediment kayaç grubundan olan fiziksel tortul kayaçlardan konglomeranın düşey ve yatay vaziyette dağılım göstermesi ile meydana gelmiş ana kayaç üzerinde oyulmak suretiyle oluşturulmuştur. Giriş kısımları güneyde, bir birine yaklaşık 30 metre mesafede iki adet kaya mezar görülmektedir. Kaya mezarlardan daha güneyde yer alanı kayaç yapısından dolayı ön cephedeki sütunlar erimiş vaziyettedir. Daha kuzeyde olanın ise sütunlar sağlam vaziyettedir. Alanda herhangi bir seramik örneğine rastlanmamıştır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Çankırı İli, Merkez İlçe Beşdut Köyü sınırları içerisinde dağınık bir yerleşim gösteren Beşdut köyünün kuzeyinde kalan orman arazisi üzerinde yer almaktadır. Sediment kayaç grubundan olan fiziksel tortul kayaçlardan konglomeranın düşey ve yatay vaziyette dağılım göstermesi ile meydana gelmiş ana kayaç üzerinde oyulmak suretiyle oluşturulmuştur. Giriş kısımları güneyde, bir birine yaklaşık 30 metre mesafede iki adet kaya mezar görülmektedir. Kaya mezarlardan daha güneyde yer alanı kayaç yapısından dolayı ön cephedeki sütunlar erimiş vaziyettedir. Daha kuzeyde olanın ise sütunlar sağlam vaziyettedir. Alanda herhangi bir seramik örneğine rastlanmamıştır.
Orjinal Kullanım Mezar
Tescil Kararı 15.10.2010 - 5457

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 5445    Eklenme Tarihi : 18 Nisan 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 25 Nisan 2013 Perşembe