­ BERTA KÖPRÜSÜ | Kültür Portalı

Berta Köprüsü - Artvin

Yapım Tarihi Bilinmiyor.
Yapan Bilinmiyor.
Kitabe Yapının kitabesi bulunmamaktadır.
Vakfiye Yapının kitabesi bulunmamaktadır.
Genel Tanım Köprünün döşeme uzunluğu 64.20 m. ortalama olarak genişliği 5.00 m. ve yaklaşık 7.30 m. yüksekliğe sahip olup, üç gözlü ve yolunun düz olduğu köprüler grubuna girmektedir.
Yapılan Onarımlar Yakın zamanda herhangi bir onarım geçirmemiştir.
Ayrıntılı Tanımı Osmanlılar tarafından 19.yüzyılın ikinci yarısı yapıldığı tahmin edilen Berta Köprüsü, Artvin-Şavşat karayolunun 21.km’sinde,Berta Suyu üzerinde bulunmaktadır. -64 m uzunluğunda, üç gözlü ve düz yollu bir köprüdür. Günümüzde sağlam durumdadır ve halen kullanılmaktadır. Köprünün döşeme uzunluğu 64.20 m. ortalama olarak genişliği 5.00 m. ve yaklaşık 7.30 m. yüksekliğe sahip olup, üç gözlü ve yolunun düz olduğu köprüler grubuna girmektedir. Güneydoğudan başlayarak hafif meyilli olarak devam eden köprünün tabliyesi asfaltlanmış olup, her iki yandan 0.50 m. yüksekliğinde ve 0.55 m. genişliğinde taştan korkuluğu bulunmaktadır. Yuvarlak kemerle vurgulanan gözlerin her biri 9.15 m. genişliğe ve 3.30 m. yüksekliklere sahip olup, iç yüzeylerin kemer başlangıç yerlerinde, karşılıklı simetrik olarak yerleştirilmiş beşer adet balbakan boşlukları görülmektedir. Herhangi bir süsleme bulunmayan köprünün tüm yüzeyi birbirine yakın ebatlardan meydana gelen ve dış kısımları bombeli olarak işlenen düzgün taşlarla kaplanmıştır. Harç malzemesi dışa yansıtılmamıştır ve taşlar düzgün sıralar oluşturacak şekilde kaplanmıştır. Onarım geçirdiği anlaşılan korkuluğu, yüzeyden dışa hafif taşırılmış şekilde örülmüştür.
Tescil Kararı Trabzon K.T.V.K.B.K 10.05.2002/4431

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 3497    Eklenme Tarihi : 14 Şubat 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 18 Şubat 2013 Pazartesi