­ BEL MESCİD ÇEŞMESİ | Kültür Portalı

BEL MESCİD ÇEŞMESİ - Afyonkarahisar

Parsel 13/e bitiş
Yapım Tarihi XIX.yy Sonu
Kitabe Yok
Vakfiye Yok
Genel Tanım Gökçe Aksaraylı Bel Mescid Deper yolu ile Cansız Damburacı sokağın kesiştiği köşededir. Cansız Damburacı sokakta kapı NO: 22 olan evin doğu cephesine bitişiktir. Halen akmakta ve kullanılmakta olan çeşme kesme Andezit taşından ve tuğladan yapılmıştır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı İki basamaklı kesme taş (Andazit) padyumun batı kenarında kesme taştan yapılmıştır. Cephesi doğuya bakar padyum kenar taşları ve basamaklar kurşunlu demir bağlayıcılarla birbirine bağlanmıştır. Dikdörtgen taban planlı olup bir niş halindedir. İki tarafta birer köşeli taş paye ile niş sınırlandırılmıştır. Çeşmenin iki köşesinde bulunan taş payeler üzerinde dışa pahlı taş tabla vardır. Çeşmenin üstü dışa taşık planlı silmeli bir taş ile biter. Musluk ortadaki yekpare taşın ortasındaki baklava dilimi motifin ortasındadır. Direklerin üzerinde bulunan tablaları köşeli silmeli bir bant birleştirir. Üst kısmının kenarları taş ortası tuğladır. Niş üstte tuğla kemerle biter. Üstten demir çubuklarla çekilmiş eğimli, oluklu saçtan yağmur saçağı vardır. Kurna podyumun üstüne oturmakta olup silindirik formdadır. İki tarafındaki birer taş basamak ile desteklenmiştir.
Orjinal Kullanım Çeşme
Bugünkü Kullanımı Çeşme
Önerilen Kullanım Çeşme
Tescil Kararı GEEAYK A-1522 09.02.1979
Ekler Rapor,Fotoğraf,Harita,Kroki
Revizyon -
Görüntülenme Sayısı : 1985    Eklenme Tarihi : 03 Nisan 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 03 Nisan 2013 Çarşamba