­ BEKLEMEZ KÖYÜ KARDEŞLER MEZRASI KAYA YERLEŞİMİ VE KAYA MEZARLARI | Kültür Portalı

Beklemez Köyü Kardeşler Mezrası Kaya Yerleşimi ve Kaya Mezarları - Ağrı

Harita No 50-al Karaköse
Mah. Köy - Mevkii Beklemez Köyü Kardeşler Mezrası
Adres Beklemez Köyü/Hamur
Kültür Dönemi Urartu
Vakfiye
Genel Tanım Hamur ilçe merkezine 34 km. uzaklıkta bulunan Beklemez Köyü’nde bulunan kaya yerleşimleri köyün güney doğusunda bulunan sap bir kayalığın güneye bakan cephesine, yumuşak kayalara oyulmak suretiyle yapılmıştır. Yamacın güney yakasına dizilmiş halde bulunan yerleşimlerin girişleri yukarıdan aşağıya doğru yaklaşık 1 m². kadar alan kayalara oyulmak sureti ile gerçekleştirilmiştir. Bu dar girişlerden sonra iç mekâna küçük dikdörtgen birer kapı ile geçilmektedir. Plan olarak belli bir biçim gözetilmeksizin kayalar elverdiği ölçüde oyulmuştur. Bazılarının içleri toprakla dolan bu kaya yerleşimlerinin içerisinde dikkati çeken en önemli yapı narteksi, orta mekânı, apsisleri ve papaz hücreleri bulunan kaya kilisesidir. Kilise plan olarak doğu-batı doğrultusunda planlanmıştır. Giriş narteksi haç biçimli olup basit dikdörtgen bir açıklıkla ortadaki ibadet alanına geçilmektedir. Bu alanın iki yanında birer küçük kapı ile geçilen papaz hücreleri bulunmaktadır. Orta mekânın doğusunda basit bir apsis bulunmaktadır. Duvarlarında kazıma tekniği ile haç motifleri ve çeşitli ebatlarda yuvarlak kemerli nişlerin bulunduğu bu kaya kilisesi oldukça küçük ölçülere sahiptir. Bölgede bulunan diğer Urartu dönemi kaya mezarları ile büyük benzerlikleri bulunan bu yerleşim alanının sonraki dönemlerde yerli Hıristiyan unsurlarca fonksiyonları değiştirilerek yeni eklemelerle kullanmış olmaları muhtemeldir.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Hamur ilçe merkezine 34 km. uzaklıkta bulunan Beklemez Köyü’nde bulunan kaya yerleşimleri köyün güney doğusunda bulunan sap bir kayalığın güneye bakan cephesine, yumuşak kayalara oyulmak suretiyle yapılmıştır. Yamacın güney yakasına dizilmiş halde bulunan yerleşimlerin girişleri yukarıdan aşağıya doğru yaklaşık 1 m². kadar alan kayalara oyulmak sureti ile gerçekleştirilmiştir. Bu dar girişlerden sonra iç mekâna küçük dikdörtgen birer kapı ile geçilmektedir. Plan olarak belli bir biçim gözetilmeksizin kayalar elverdiği ölçüde oyulmuştur. Bazılarının içleri toprakla dolan bu kaya yerleşimlerinin içerisinde dikkati çeken en önemli yapı narteksi, orta mekânı, apsisleri ve papaz hücreleri bulunan kaya kilisesidir. Kilise plan olarak doğu-batı doğrultusunda planlanmıştır. Giriş narteksi haç biçimli olup basit dikdörtgen bir açıklıkla ortadaki ibadet alanına geçilmektedir. Bu alanın iki yanında birer küçük kapı ile geçilen papaz hücreleri bulunmaktadır. Orta mekânın doğusunda basit bir apsis bulunmaktadır. Duvarlarında kazıma tekniği ile haç motifleri ve çeşitli ebatlarda yuvarlak kemerli nişlerin bulunduğu bu kaya kilisesi oldukça küçük ölçülere sahiptir. Bölgede bulunan diğer Urartu dönemi kaya mezarları ile büyük benzerlikleri bulunan bu yerleşim alanının sonraki dönemlerde yerli Hıristiyan unsurlarca fonksiyonları değiştirilerek yeni eklemelerle kullanmış olmaları muhtemeldir. Bakımsız bir durumda olup doğa ve insan tahribatı bulunmaktadır.Beklemez-Kardeşler Mezrası yolu üzerinde yolun alt batı taraçasındaki mezarlar tamamen soyulmuştur. Bir kısmının içerisi toprakla dolmuştur.
Yayın Dizini Doç.Dr.Yusuf ÇETİN Ağrı Kültür ve Doğa Varlıkaları Envanteri 2013

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 3930    Eklenme Tarihi : 12 Mart 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 18 Nisan 2014 Cuma