­ BEDESTEN | Kültür Portalı

Bedesten - Bursa

Mah. Köy - Mevkii Merkez
Adres İnegöl/Bursa
Yaptıran Süleyman Ağa
Yapım Tarihi 19 YY.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı İnegöl’de Belediye Çarşısı veya Kapalı çarşısı adlarıyla anılan örtülü çarşı. İki yazıtı vardır. Bunlardan birincisinde yapının adının Belediye çarşısı olduğu ikincisinin ise 1305 H. 1887-88 tarihinde, Belediye Reisi Sadık zade Süleyman Ağa tarafından yaptırıldığı yazılıdır. Doğu-batı doğrultusunda 47.50 x 10.80 metre boyutlarında dikdörtgen planlı olan bedesten, iki destek dizisiyle üç mekana ayrılmıştır. Doğu ve batı duvarların ekseninde, güney duvarında ise eksenden batıya kaymış birer kapısı vardır. Ortadaki mekanın üstü beşik tonoz, yan mekanlar ise düz tavan örtülüdür. Orta mekanının üstü çift pahlı, yan mekanlar tek pahlı çatıyla örtülmüştür. Güney giriş kapısı güney-kuzey yönünde beşik tonozlu bir bölümle vurgulanmıştır. Dıştan orta sahnın üzeri çift pahlı, yan sahınların üzeri tek pahlı çatıyla örtülüdür. Doğu cephedeki kapı dikdörtgendir; üzerinde yuvarlak kemerli ikiz bir pencere yer alır. Batı giriş dıştan basık yuvarlak kemerli bir niş içine alınmıştır. Orijinal görünümü daha iyi korumuş üstteki ikiz pencere silmeli hafif sivri bir kemer içindedir. Kuzey ve güney cepheler dükkanlarla kapatılmıştır. Orta sahnın beşik tonozu içine onaltı yuvarlak kemerli pencere açılmıştır.
Orjinal Kullanım Bedesten
Bugünkü Kullanımı Bedesten
Tescil Kararı 23.121989/851 ve 29.01.2010/5419

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 946    Eklenme Tarihi : 17 Mayıs 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 25 Eylül 2014 Perşembe