­ BEDESTEN | Kültür Portalı

BEDESTEN - Sivas

Adı BEDESTEN
Mah. Köy - Mevkii DİVRİĞİ
Adres DİVRİĞİ
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Aynı adı taşıyan mahalledeki Bedesten kalenin eteğinde, ulu caminin kuzeybatısındadır. Mengücekler zamanındaki çarşının merkezi konumunda bir yapı olup bitişiğinde birde Bedesten Mescidi vardı. Zamanla çarşı güneybatıya kayınca Bedesten de giderek işlevini yitirmiş, çevresinde oluşan yerleşim ise Bedesten Mescidi mahallesi adını almıştır. 20. yy başında boş ve sahipsiz durumda olan tarihi yapıdan sökülen taşlar inşaatlarda kullanılsa da 1950’lerde henüz kemerleri ve kimi dükkanları sağlandı. Bir süre gazhane oldu. 1969’da yıkılmış durumdaki yapı incelenirken burayı eski haliyle hatırlayanlarında yardımıyla bir kroki çizebilmişti. Buna göre Bedesten, dışta 20x15,5m boyutunda ve dikdörtgen biçiminde bir yapıydı. Kıble yönündeki tek kapısından girilen kapalı orta sofa, iki yandaki dükkan sıralarından daha yüksek tonozluydu. Dükkanlar da alçak birer kemer tonozla örtülmüştü. Ancak, güneybatı cephe tamamen yıkıldığı için bu yöndeki plan durumu ancak temellerde öğrenilebilir. Belki de burası tonozla kapalı geniş avluya dahildi ve içeriye yan cepheden değil, ana cephenin ortasındaki bir kapıdan giriliyordu
Yayın Dizini Necdet Sakaoğlu, Türk Anadolu’da Mengücekoğulları, İstanbul 1971