­ BEDESTEN VE SAAT KULESİ | Kültür Portalı

Bedesten ve Saat Kulesi - Amasya

Adres Gümüş Cad.
Yaptıran Köprülü Mehmet Paşa-Ali Rıza Bey
Kitabe Yok
Vakfiye Yok
Genel Tanım Hacıyahya Mahallesi Gümüş Caddesinde yer alan Bedesten batı-doğu yönünde uzanmaktadır. Yapının büyük taç kapı şeklinde iki girişi vardır.
Yapılan Onarımlar 1900’de Onarım görmüştür.
Ayrıntılı Tanımı Dört farklı yönde açılan her kapının üstü sivri bir kemerle örtülüdür. Taç kapıların iç kısımlarında sivri kemerli nişler vardır. İçersinde her iki tarafta dükkanlar bulunur, aradaki geçit bölümünün üstü açıktır. Duvarları kesme taş olup, üst kısımdaki silmelerle saçak kısmına varılır. Yapının cephelerindeki sütunların kısmen taşıyıcı özellikleri vardır. Bedesten de bulunan bazı dükkanların üst kısmı, sivri kemerlidir. Yapının doğusunda daire şeklinde saat kulesi vardır. Saat Kulesi kesme taştan yapılmıştır. Saat Kadranının alt kısmında minare şerefesini andırır bir kısım vardır. Korkuluğu demirden yapılmıştır. Saatin üzerinde aralıklı iki kat silme yer alır ve şerefeden sonraki bu kısım kare planlı olup, üzeri pramidal çatı ile örtülüdür. Saat kadranı silme ile şerefe arasındadır.
Orjinal Kullanım Bedesten
Bugünkü Kullanımı Bedesten
Önerilen Kullanım Bedesten

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1095    Eklenme Tarihi : 01 Şubat 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 18 Mart 2013 Pazartesi