­ BEDESTEN ÇARŞISI | Kültür Portalı

BEDESTEN ÇARŞISI - Edirne

Pafta 50L-Ib
Parsel Tümü
Yaptıran Çelebi Sultan Mehmet
Yapan Mimar Hacı Alaeddin
Vakfiye -
Genel Tanım Eski Camii'nin güneyinde yer alır. Dikdörtgen planlı olan bir kapalı çarşıdır. Üst örtüsü 14 kubbe ile sağlanmıştır.
Yapılan Onarımlar 2008 yılından Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından onarılmıştır.
Ayrıntılı Tanımı Çelebi Sultan Mehmed'in emriyle Mimar Alaeddin tarafından yaptırılarak, Eski Camii'ye vakfedilmiştir. İki renkli kesme taş ve tuğla kullanılarak dekoratif duvarlar üzerine ondört kubbeli bir yapıdır. H. 820/ M. 1418 tarihinde yapıldığı bilinmektedir. Dört taraftan kapısı olan çarşıda, duvarlar üzerindeki sivri kemerli pencereler, her kubbe altına bir pencere olarak sıralanmıştır. Dış dükkanlar kemer girişli alanlar olarak tasarlanmış, içteki dükkanlar ise düz çatı ile örtülmüş kare mekanlardır. 40.54 x 74.94 m. boyutlarına sahip olan bedestenin üst örtüsü kurşunla kaplanmıştır.
Orjinal Kullanım Bedesten
Bugünkü Kullanımı Çarşı
Önerilen Kullanım Çarşı
Tescil Kararı E.K.T.V.K. Kurulu'nun 04.07.2003 tarih ve 7697 nolu kararı.

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1289    Eklenme Tarihi : 10 Ocak 2019 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 11 Ocak 2019 Cuma