­ BAYDUÇ KALESİ | Kültür Portalı

Bayduç Kalesi - Isparta

Mah. Köy - Mevkii Çandır Köyü
Adres Çandır Köyü, Bayduç Mahallesi, Köy Beleği Mevkii Sütçüler/ISPARTA
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Çandır Köyü Muhtarlığı
Kültür Dönemi Doğu Roma
Vakfiye
Genel Tanım İlimiz, Sütçüler İlçesi, Çandır Köyünden kuş uçumu yaklaşık 6 km güneyinde, Bayduç Mahallesi Köy Beleği Mevkiinde Asar Tepe” olarak bilinen topoğrafik olarak yüksek ve dik kayalık bir mevkii üzerinde yer almaktadır. Kale kuzey-güney yönlere doğru dikdörtgen planlıdır. Güney yönü dik kayalık olup, bu yönde büyük bir uçurum vardır.
Üst Yapı C
Dış Yapı C
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı İlimiz, Sütçüler İlçesi, Çandır Köyünden kuş uçumu yaklaşık 6 km güneyinde, Bayduş Mahallesi’nin yine yaklaşık 2 km. güneybatısında Bayduş Mah. Köy Beleği Mevkiinde Asar Tepe” olarak bilinen topoğrafik olarak yüksek ve dik kayalık bir mevkii üzerinde yer almaktadır. Kale kuzey-güney yönlere doğru dikdörtgen planlıdır. Güney yönü dik kayalık olup, bu yönde büyük bir uçurum vardır. Kalenin duvarlarının kalınlığı yaklaşık olarak 70 cm ile 100 cm arasında değişmektedir..Kalenin duvarları doğal kayaların üzerine uyum sağlayacak biçimde oturtulduğundan kale; üzerinde bulunduğu Asar Tepe ile bir bütünlük arz etmektedir. Duvarlar kaba yonu iri moloz taşlarla yığma tekniğinde yapılmıştır. Duvarların köşelerine gelen kısımlarda daha büyük ve daha düzgün taşlar kullanılmıştır. Duvarlar özellikle doğu yönde yer yer yedi metre yüksekliğe kadar ulaşmaktadır. Üst örtüsü çökmüş durumdadır. Kalenin içerisinde bulunan mekanların bölgü duvarları ayakta olduğundan kalenin içerisindeki mekanların diziliş planları çok rahat anlaşılabilmektedir. Kalenin yapımında yerel taşlar kullanılmıştır. Malzeme ve işçilik yönüyle Sütçülerde bulunan diğer kalelerle çok büyük benzerlikler göstermektedir. Kalenin içerisinde mekanların birbirine geçişlerinde doğal kayalar düzeltilerek burada bazen merdivenler oluşturulmuştur. Duvarların üst kısımlarında dar dikdörtgen formlu mazgal tipinde pencerelerin olduğu görülmektedir. Bu pencerelerin yanı sıra yine küçük yuvarlak kemerli pencereler de vardır. Kuzeydoğu köşesinde doğu yöne bakan yüksek apsisiyle büyük bir şapel yapısı vardır. Apsisinin büyük bir kısmı ayaktadır. Kuzey yöne açılan büyük bir kapısının olduğu görülmektedir Kale yapısı bu durumuyla oldukça sağlam olarak günümüze kadar gelebilmiştir.
Orjinal Kullanım Kale
Önerilen Kullanım
Tescil Kararı Antalya Kült. ve Tab. Varl. Kor. Böl. Kurulu’nun 21.11.2011 gün 155 Sayılı Kararıyla Tesciline
Ekler Fotoğraf, Harita