­ BAŞÇI İBRAHİM HAMAMI | Kültür Portalı

Başçı İbrahim Hamamı - Bursa

Mah. Köy - Mevkii Maksem Mahallesi
Adres Maksem Mahallesi Başçı Sokak Osmangazi/Bursa
Yaptıran Başçı İbrahim
Yapım Tarihi 15. Yüzyıl
Vakfiye -
Genel Tanım Maksem Semti civarında, Başçı İbrahim Camisinin yanındadır. Fatih döneminde Başçı İbrahim tarafından yaptırılmıştır.
Yapılan Onarımlar 1620
Ayrıntılı Tanımı Maksem Semti civarında, Başçı İbrahim Camisinin yanındadır. Fatih döneminde Başçı İbrahim tarafından yaptırılmıştır. Başçı İbrahim Camisi ile hamamı arasında yaklaşık 1,00 metrelik bir uzaklık bulunmaktadır. Harap ve boş olan hamam bir zamanlar dokuma fabrikası görevini yapmış, bu yüzden de bünyesinde bir çok değişiklik yapılmıştır. Tek hamam sınıfında olan yapının,soğukluk kısmı sıcaklık bölümüne oranla daha büyük boyutlardadır. Soğukluk kısmını dıştan sekizgen kasnaklı bir kubbe ile örtülüdür. Sekizgen kasnağın köşelerinde bulunan yaprak ve stalaktitler sonradan yapılan kalın sıva tabakası ile kapatılmıştır. Stalaktitlerin yerine biçimsiz sarkmalar yapılmıştır. Ilıklık bölümünün sağ ve solunda usturalık ve helalar mevcuttur. Bu hacimlerin üzeri de kubbe ile örtülüdür. Sıcaklıktan sonra dilimli kemerli kapıları bulunan iki halvet hücresi mevcuttur. Halvet hücrelerin kapıları büyük bir yeğniltme kemerleri altındadır. Dış cepheler, yerden 2,00 metre yüksekliğe kadar tuğla ve moloz taş örgülü olup, aralarda tuğla hatıllarla beslenmiştir. Bu yükseklikten sonrası tamamen tuğla ile örülmüştür. Kubbe kasnağı yükseltilerek, kubbe üzeri kiremitle kaplanmıştır.
Orjinal Kullanım Hamam
Bugünkü Kullanımı Hamam
Önerilen Kullanım Hamam
Tescil Kararı 1977,1978,1981,1986 ve 04.05.1991/1730
Yayın Dizini BURSA ANSİKLOPEDİSİ-TÜRKİYE’DE VAKIF ABİDELERİ VE ESKİ ESERLER 1.2.3

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1561    Eklenme Tarihi : 21 Mart 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 22 Eylül 2014 Pazartesi