­ BALTABEY HAMAMI | Kültür Portalı

Baltabey Hamamı - Isparta

Mah. Köy - Mevkii Eski Kasaba
Adres Eski Kasaba / Uluborlu
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü
Yapım Tarihi H.575 -M.1179
Vakfiye Var
Genel Tanım Şehrin güney yamacına yapılan bu yapı, bugün kendi haline bırakılmış durumdadır. Güney duvarları yeniden tamir edilirken beton hatıllar kullanılmıştır. Yapının duvarları taştır. Örtü sistemi üç kubbelidir. Geniş odunluğu, külhan kısmı ve içeride soğukluk, tuvalet ve altı kurnalıdır. Ortada kubbeli üç odanın üzerinde üç kubbe ve üç tonozlu oda yer alır. Kubbe tuğla ve taştan örülmüştür.
Rutubet C
Yapılan Onarımlar Çeşitli Devirlerde.
Ayrıntılı Tanımı 1179 yılında yapıldığı Uluğbey Tekke Menkibinde yazılı olan bu hamam Balta Bey’e mükafat olarak verilmiştir. Balta Bey Hamamı 1970’lere kadar çalışır durumda olmasına rağmen bugün terk edilmiş ve zamanla baş kısımlar yıkılmıştır. Güneyden bakıldığında kale duvarlarını andıran dış duvarlar yapılan onarımlarla yenilenmiştir. Doğuda bir giriş kapısı vardır. İçerde soğukluk, ortada üç odanın üzerinde üç kubbe ve üç tonozlu oda yer alır. Odunluk ve külhan kısmı bina içindedir. Yapının çatısında kubbeler görünür. Kubbeler tuğla ve yassı taşlarla örülmüştür. Hamamın kuzey tarafında yoldan ayıran istinat duvarı vardır. Bu duvarın yanında tuğladan yapılmış bir baca yükselir. Hamamın içinde bazı bölümler çökmeye ve yıkılmaya başlamıştır. Sıvalar dökülmüştür.
Önerilen Kullanım
Tescil Kararı İZMİR II NOLU KÜL. VE TAB. VAR. KOR. BÖL. KUR.NUN 07.09.1988 Gün ve 365 Sayılı Kararıyla Tesciline.
Yayın Dizini Said Demirdal Bütünüyle ULUBORLU, 1968
Ekler Rapor, Fotoğraf, Harita