­ BALIKGÖLÜ KALESİ VE FERHAT SU KANALI | Kültür Portalı

Balıkgölü Kalesi ve Ferhat Su Kanalı - Ağrı

Adı Balıkgölü Kalesi ve Ferhat Su Kanalı
Mah. Köy - Mevkii Balık Gölü
Adres Balık Gölü /Doğubayazıt
Vakfiye
Genel Tanım Kale Doğubayazıt ilçe merkezine 59 km. uzaklıkta Balıkgölü’nün güneydoğu kıyısında bir tepe üzerinde yer almaktadır. Kalenin yaklaşık 1 km. kadar güney batısında da ünlü Ferhat sulama kanalı bulunmaktadır. Su kanalını güvenliğini sağlamak amacıyla kurulan kale oldukça tahrip olmuştur. Doğubayazıt ovasının kuzey kısmında kalan ve Balıkgölü Deresi’nin sulayamadığı tarım arazilerini sulamak amacıyla Urartular döneminde inşa edilen Ferhat sulama kanalı arazinin kayalık olan alanlarında ana kaya içine oyulmuş, arazinin elverişli olmadığı çöküntü yerlerde ise yüksek destek duvarları örülerek desteklenmiştir.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Kale Doğubayazıt ilçe merkezine 59 km. uzaklıkta Balıkgölü’nün güneydoğu kıyısında bir tepe üzerinde yer almaktadır. Kalenin yaklaşık 1 km. kadar güney batısında da ünlü Ferhat sulama kanalı bulunmaktadır. Su kanalını güvenliğini sağlamak amacıyla kurulan kale oldukça tahrip olmuştur. Doğubayazıt ovasının kuzey kısmında kalan ve Balıkgölü Deresi’nin sulayamadığı tarım arazilerini sulamak amacıyla Urartular döneminde inşa edilen Ferhat sulama kanalı arazinin kayalık olan alanlarında ana kaya içine oyulmuş, arazinin elverişli olmadığı çöküntü yerlerde ise yüksek destek duvarları örülerek desteklenmiştir.Konumu ve mimari yapısı ve buluntular Urartu dönemi içinde önemli bir yere sahiptir. 1. derecede arkeolojik sit alanıdır.: Her türlü tehlikeye açık durumda olan bu alanın mutlaka korunması gereklidir.
Yayın Dizini Doç.Dr.Yusuf ÇETİN Ağrı Kültür ve Doğa Varlıkaları Envanteri 2013

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 2151    Eklenme Tarihi : 01 Mart 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 18 Nisan 2014 Cuma