­ BAHRİ CAMİİ | Kültür Portalı

BAHRİ CAMİİ - Malatya

Pafta L41-A1
Yapım Tarihi 1078 (Hicri)
Genel Tanım Ahşap tavanlı camilerden olup taş temel üzeri kerpiçle inşa edilmiştir.
Yapılan Onarımlar Onarım bilgisi bulunmamaktadır.
Ayrıntılı Tanımı Caminin üstü toprak dam olup çok yakın bir dönemde bu toprak dam üzerine çatı ilave edilmiştir. Ortadaki ahşap sütunlar ve dış duvarlar üzerine ana hizanlar (ana kirişler) ve onların üzerine de ara hizanlar (ara kirişler) oturtulmuş; toprağın dökülmesini engellemek amacıyla da ara hizanların üzeri tahtayla kapatılmıştır. Cami’nin önünde etrafı yığma taş duvarla çevrili ve içinde su kuyusu da bulunan küçük bir avlu yer almaktadır. Camiye de bu avludan girilmektedir. Cami’in avluya bakan yönünde eyvan bulunmaktadır. Sundurmanın sağ ve sol taraflarında camiin harim bölümüne giriş için kullanılan iki cümle kapısı, ortasında ise normal yükseklikte iki pencere ile etrafı ahşap parmaklıklarla çevrili son cemaat mahalli vardır. Son cemaat mahallinde bir de küçük mihrap bulunmaktadır. Cami avlusuna sol duvarındaki ahşap kapıdan, cami harimine ise avludaki sağ ve sol cümle kapılarından girilmektedir. Caminin iç aydınlatması, son cemaat mahalline bakan normal yükseklikteki iki pencere ve camiin sağ ve sol duvarlarındaki toplam sekiz şevli pencere ile sağlanmaktadır. Cami’in harim kısmında, kıble yönündeki kerpiç duvarın oyuklu örülmesi yoluyla oluşturulmuş mihrap, onun sağında ahşap minber ve sağ cümle kapısının hemen yanında müezzin mahfeli olarak da kullanılan ahşap asma kat bulunmaktadır. Asma kata ahşap bir merdivenle çıkılırken, asma kattaki ikinci bir merdivenle de caminin damına çıkılmaktadır. Caminin kitâbesi sol cümle kapısının üzerinde yer almaktadır. Ancak bu kitâbe, caminin yapılışının değil, hicrî 1280/milâdî 1863-1864 yılında tamir ve yeniden teşrif edilmesinin kitâbesidir.Cami’in, Nebî’nin oğlu Hasan Ağa adlı biri tarafından, Allah’ın rızasını ve peygamberin şefaatini kazanmak amacıyla, hicrî 1280/milâdî 1863-1864 tarihinde tecdit ve tamir edildiği açık biçimde anlaşılmaktadır. Yapı 205 m2 alan üzerindedir

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1189    Eklenme Tarihi : 02 Aralık 2015 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 02 Aralık 2015 Çarşamba