­ BAHADINLAR 2 ADET SU SARNICI | Kültür Portalı

Bahadınlar 2 Adet Su Sarnıcı - Denizli

Harita No L22-c07-a2D
Mah. Köy - Mevkii Bahadınlar Mahallesi
Adres Bahadınlar (Köyü) Mahallesi Çal İlçesi DENİZLİ
Yapım Tarihi 20. y.y.
Vakfiye
Genel Tanım Denizli İli, Çal ilçesi, Bahadınlar (Köyü) Mahallesi’nde bulunur. Parsel üzerinde A Sarnıcı ve B Sarnıcı olarak iki sarnıç bulunmaktadır. Sarnıçlar 20.yy’a aittir.
Yapılan Onarımlar Bilinmiyor
Ayrıntılı Tanımı Denizli İli, Çal ilçesi, Bahadınlar (Köyü) Mahallesi’nde bulunur. Parsel üzerinde A Sarnıcı ve B Sarnıcı olarak iki sarnıç bulunmaktadır. Sarnıçlar 20.yy’a aittir. A SARNICI : Sarnıç dikdörtgen planlıdır. Üzeri tonozla örtülmüştür. Malzeme olarak moloz taş kullanılmıştır. Doğu-batı doğrultuda inşa edilen sarnıcın girişi batı tarafındadır. Doğu tarafında yamaçtan gelen yağmur sularının sarnıcın içine akıtılmasına yarayan küçük bir açıklık bırakılmıştır. Tonoz örtüsünün büyük bir kısmı yıkılmış durumdadır. Sarnıcın kuzey tarafındaki , zemin seviyesinde havalandırma açıklığının alt öğesi mevcuttur. Ancak üst kısmı yıkılmış olan bölümün içinde kalmaktadır. Sarnıcın içinde giriş kapısından itibaren kuzey tarafa doğru zemine inen merdiven mevcuttur. Ölçüsü 4.60 m genişliğinde 16.55 m uzunluğundadır. Sarnıcın güney iç cephesindeki onarım kitabesinde 1947 tarih ve Sahibül Hayrat ve Hasanat, Bahadınlar Köyü’nden Abdurrahman oğlu Hasan Tuncel yazısı okunmaktadır. B SARNICI : A Sarnıcının kuzey doğusundadır. Dikdörtgen planlıdır. Üzeri tonozla örtülüdür. Doğu-batı istikametinde olan sarnıcın girişi doğu tarafındadır. Girişten itibaren sarnıcın iç zemine inen merdiven yapılmıştır. Sarnıcın kuzey tarafına açılan pencere, içinden su alınması için kullanılmıştır. Moloz taş örgülü sarnıcın içi, belirli bir seviyeye kadar sıvalıdır. Sarnıcın ölçüsü 3,60 m genişliğinde, 17 m. uzunluğundadır.
Orjinal Kullanım Sarnıç
Önerilen Kullanım Sarnıç
Tescil Kararı İzmir II Numaralı KTVKK'nun 23.12.2005 gün ve 1698 sayılı kararı

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1486    Eklenme Tarihi : 01 Mart 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 13 Ağustos 2014 Çarşamba