­ AZİZ IONNIS KİLİSESİ | Kültür Portalı

AZİZ IONNIS KİLİSESİ - Edirne

Mah. Köy - Mevkii Merkez Camii
Adres -
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Uzunköprü Belediyesi
Kültür Dönemi Doğu Roma
Vakfiye -
Genel Tanım 19. yüzyıl başlarında yapılmış bir Ortodosks Kilisesi'dir.Düzgün kesme taş, moloz taş ve tığla ile örülen kilisenin üsttü ahşap ile örtülmüştür.
Yapılan Onarımlar 2011-2013 tarihleri arasında Uzunköprü Belediyesi tarafından onarılmıştır.
Ayrıntılı Tanımı 1875 yılında yapılmış bir Rum Ortodoks kilisesidir. Kilise başka yapılarla birlikte büyük bir bahçe içinde yer almaktaydı. Cephede anıtsal bir giriş ve üç pencere ve birde ekstra girişi sağlayan başka bir kapıya sahiptir. Üstte ise hafif dışa taşkın bir balkon ile iki yanında değişikliğe uğramış iki penceresi bulunmaktadır. Kapı ve pencere üstlerinde süsleme unsuru olarak yoğun olarak kullanılmış palmetler bulunmaktadır. Yapının ahşapörtülü üst katı değişmiş ancak alt katında orijinallik korunmuştur. Yapı, batı tarafının genişletilmesi ile çok fazla örneği olmayan üst kat galerilerine geçit veren bir bazilika planı göstermektedir. Yapı içten üç nefli bir bazilika olarak inşa edilmiştir. Batıdan girildiğindeki alan narteks kısmı, bir kapı ve dört pencereden oluşmaktadır. Pencereler içten hafif yükseltilmiş ve dolguyla sonradan kapatılmıştır. Kapı ahşap olarak insutu görünümündedir. Batı cephesindeki kapı üzerinde yer alan kare formlu kitabeden anlaşıldığı üzere yapı Ionnes Prodromos’a ithaf edilmiştir. Düzgün olmayan kesme taştan örülmüş olan yapıda, yer yer tuğla hatıllar kullanılmıştır. Yapı düz çatı ile örtülmüş ve iki yana eğim verilmiştir. Yapıyı Edirne'deki Bulgar Ortadoks kiliselerine yaklaştıran ve farklı özellik kazandıran olgu ise narteksin yan neflerle aynı hizaya sınırlanmayıp, pahlanmış köşeler yaparak "U" biçimiyle yan neflerin 1/3'lük bölümünü sarmasından kaynaklanır. Kilise'nin iç mekanında tipik bir bazilikanın iç görünümünü izlemek mümkündür. Ana mekân apsis mekanı hariç tutulduğunda 12.20 m. uzunluğunda ve 12 m. genişliğinde, kareye yakın bir plandadır. Naos genişliği 5.95 m. yan nef genişlikleri ise birbirine eşit olarak 2.70 m.'dir. Üzeri sıva ile kaplanmış beşerli iki sütun dizisi naos ve yan nefleri birbirinden ayırırken, din adamların dışında girilmesi yasak olan bema bölümü ile ana mekânı birbirinden ayıran duvar ile aynı hizaya kadar uzanırlar. Dizi sütunları Dor sütunlarını andırır biçimde sade başlıklara sahiptir. Naosun uzun tavanı yan neflere göre daha yüksektir ve tam ortasında oval bir madalyon-göbek yer alır. Yapıda süsleme elemanı olarak renkli kalem işleri ve alçı süsleme izleri günümüze yorumlanamayacak kadar kötü bir durumda uşalmıştır.
Orjinal Kullanım Kilise
Bugünkü Kullanımı Kültür Merkezi