­ AYDERESİ MEVKİİ ODA MEZARI | Kültür Portalı

Ayderesi Mevkii Oda Mezarı - Isparta

Mah. Köy - Mevkii Ay Deresi Mevkii
Adres Büyükkabaca Kasabası Senirkent/ISPARTA
Yapım Tarihi Roma Dönemi
Kültür Dönemi Roma
Vakfiye
Genel Tanım İlimiz Senirkent İlçesi, Büyükkabaca sınırları içerisinde, kasabanın kuş uçumu 6 km kuzeydoğusunda Ay Deresi mevkiinde bulunan ve doğal kaya kütlesinin oyulmasıyla oluşturulan 2 adet oda mezarı bulunur. 1 Nolu Oda Mezar tamamiyle tahrip olmuştur. 2 Nolu Oda Mezar: Kayaya oyulmuş üstü açık dromoslu mezarın kapı girişi, doğal kayanın işlenmesiyle oluşturulmuştur. İnce uzun dromoslu tonozlu çatılı mezar odası Roma Dönemine tarihlenmektedir. 2011 yılında burada Ali AKPINAR tarafından açılan Mermer Ocağı sahasında, şantiye binasının hemen önünde yer alan Oda Mezarın dörtgen girişinin dromos ve kapı kısmının kısmen tahrip edilmiştir.
Üst Yapı C
Dış Yapı C
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı İlimiz Senirkent İlçesi, Büyükkabaca sınırları içerisinde, kasabanın kuş uçumu 6 km kuzeydoğusunda Ay Deresi mevkiinde bulunan ve doğal kaya kütlesinin oyulmasıyla oluşturulan 2 adet oda mezarı bulunur. 1 Nolu Oda Mezar tamamiyle tahrip olmuştur. 2 Nolu Oda Mezar: Kayaya oyulmuş üstü açık dromoslu mezarın kapı girişi, doğal kayanın işlenmesiyle oluşturulmuştur. İnce uzun dromoslu tonozlu çatılı mezar odası Roma Dönemine tarihlenmektedir. 2011 yılında burada Ali AKPINAR tarafından açılan Mermer Ocağı sahasında, şantiye binasının hemen önünde yer alan Oda Mezarın dörtgen girişinin dromos ve kapı kısmının kısmen tahrip edilmiştir.
Orjinal Kullanım Mezar
Önerilen Kullanım
Tescil Kararı Antalya Kült. ve Tab. Varl. Kor. Böl. Kurulu’nun 21.11.2011 gün 152 Sayılı Kararıyla Tesciline
Yayın Dizini M. Özsait-Nesrin Özsait “2009 Yılı Isparta Burdur Yüzey Araş, 28. Araş. Sonuçları Topl. 2010- 41-56”
Ekler Fotoğraf, Harita