­ ATLAR ÇEŞMESİ | Kültür Portalı

ATLAR ÇEŞMESİ - Bitlis

Adı ATLAR ÇEŞMESİ
Mah. Köy - Mevkii Merkez-Zeydan Mah.
Adres Müştakbaba Cad.
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş BelediyeTüzel Kişiliği
Vakfiye -
Genel Tanım Bitlis ili merkez Zeydan mahallesi muştakbaba caddesindedir. kitabesi okunamayan çeşmenin banisi ve yapım tarihi kesin olarak bilinmemekle beraber çeşmenin genel mimari formu nedeniyle xıx.yy.'a tarihlendirilmektedir.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı arkasındaki bahçe bulvarına bitişik olan çeşme yatay dikdörtgen bir plan arz eder. çeşmenin genişliği 2.25m.,yüksekliği 3.35m. Ve derinliği 1.40m.dir.çeşme dikdörtgen bir niş içine alınmıştır. içteki nişi örten yuvarlak kemer ayakları duvarlara oturmaktadır. yapının lüle taşı ve kurnesi tahrip edilmiştir. süsleme unsuru olarak yuvarlak kemeri olan çeşmenin taban ve örtüsü beton ile kaplanmıştır.
Orjinal Kullanım Çeşme
Bugünkü Kullanımı Çeşme