­ ATATÜRK EVİ | Kültür Portalı

ATATÜRK EVİ - Malatya

Mah. Köy - Mevkii Hüseyinbey
Adres Battalgazi
Pafta L41-B4
Yapım Tarihi 19. yy. Sonu
Vakfiye
Genel Tanım Malatya Merkez, Hüseyinbey Mahallesi, Atatürk Bulvarı ile Kanalboyu Caddesi’nin kesiştiği köşede yer alan bina Atatürk Anıtı ve İnönü Parkı’nın karşısındadır. 1687 m2 arsa üzerine inşa edilen kare planlı yapının etrafı bahçelidir. Bahçe duvarları kesme taş olup üzerine boğumlu beton parmaklıklar yapılmıştır. Tamamen kesme taştan yapılan yapının iç ana bölmeleri de kesme taştandır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Oda bölmeleri ve tavan kargirle yapılmış, binanın üzeri sonradan çatı ile örtülmüştür. Ana cephesi Atatürk Bulvarı üzerinde yer alan binanın girişi, cephenin ortasında yer alan ve merdivenle çıkılan kapıdan sağlanmaktadır. Giriş portali yan duvarlardan yukarı taşarak anıtsal bir görünüm kazanmıştır. Kapı açıklığı sivri kemerli olup alınlıkta kitabenin bulunduğu yerde bugün kitabe mevcut değildir. Ana cephede dört, yan cephelerde beşer adet sivri kemerli pencereler yer almıştır. Altı tamamen bodrum olan binanın üst katında, ortada bir salon, yanlarda salona açılan dört oda (odanın biri bugün tuvalet olarak kullanılmaktadır) yer almaktadır. Salon ön cepheye paralel olarak bölünerek uzunca bir hol yapılmıştır. Bina, ulu önderimiz Atatürk’ün Malatya’yı ziyaretlerinde kullandığı binadır. Önceleri halk evi ve ardından “Halk Eğitimi Merkezi” binası olarak kullanılan bina, günümüzde Atatürk Evi Müzesi olarak kullanılmaktadır.
Orjinal Kullanım Müze