­ ASLAN TORUN KONAĞI (ETNOGRAFYA MÜZESİ) | Kültür Portalı

Aslan Torun Konağı (Etnografya Müzesi) - Sinop

Harita No 20M-III 1/1000
Mah. Köy - Mevkii Kefevi Mahallesi
Adres Kemalettin Sami Paşa Caddesi No:9- Merkez/SİNOP
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Kültür ve Turizm Bakanlığı
Vakfiye
Genel Tanım Konak, zemin + 2 katlıdır. Malzemesi büyük ölçüde ahşap olan yapının zemin katı kesme taştandır; zemin kat üzeri ise ahşap çatkı arası tuğla dolgudur.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Konak, zemin + 2 katlıdır. Malzemesi büyük ölçüde ahşap olan yapının zemin katı kesme taştandır; zemin kat üzeri ise ahşap çatkı arası tuğla dolgudur. 1. ve 2. katlar, bindirme tekniğiyle yapılmıştır. Güney cephesinde yer alan çift kanatlı ve sade giriş kapısının iki yanında eli böğründeli çıkma ile taşırılmış bindirme kat biçimindedir.Zemin katta geniş bir kemerden geçilerek, sağlı sollu iki merdivenle yukarı çıkılmaktadır. 1. ve 2. katlar benzer planda ve simetrik düzene sahiptir. Sofa etrafında oda-eyvan düzenlemesi görülmektedir. Bütün ahşap malzeme zengin kalem işleriyle bezelidir.1979 yılında konak, Kültür Bakanlığı tarafından varislerinden satın alınarak kamulaştırılmış,1988 yılında Kültür Bakanlığınca Etnografya Müzesi olarak onarım ve restore edilmeye başlanmış ve günümüzde Etnografya Müzesi olarak kullanılmaya devam edilmektedir.
Bugünkü Kullanımı Müze
Önerilen Kullanım Müze
Tescil Kararı Taşınmaz Kültür ve Tabiat Varlıkları Yüksek Kurulu-23.10.1987/3771
Revizyon Samsun Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu-07.05.2004/949

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 4226    Eklenme Tarihi : 19 Şubat 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 30 Ağustos 2014 Cumartesi