­ AŞAĞIYANLAR ROMA MEZARLIĞI | Kültür Portalı

AŞAĞIYANLAR ROMA MEZARLIĞI - Çankırı

Adres Aşağıyanlar Köyü, Bektaşgölü Mevkii, Merkez / ÇANKIRI
Parsel Tapulama H
Yapım Tarihi Roma Dönemi
Kültür Dönemi Roma
Vakfiye -
Genel Tanım Mezarlık alanı, Çankırı il merkezinin kuş uçumu 6,5 km güneybatısında, Aşağı Yanlar Köyünün 2 km kuzey batısında, Çankırı’dan Eldivan ilçesine giden yolun 6. kilometresinde yolun kuzey bitişiğinde yer almaktadır. Mezarların bulunduğu tepe kuzey-güneye yönünde uzanmaktadır. Tepenin doğu ve batısı kuru dere yatakları ile sonlanırken güneyi Çankırı-Eldivan karayoluna dayanmaktadır. Tepenin üzerinde çok sayıda kaçak kazı çukuru bulunmaktadır. Bu kaçak kazı çukurlarında yüzeyden ortalama 1 ila 1,5 metre derinlikte taş sanduka mezarlar bulunmaktadır. Taş sanduka mezarlar, düzgün kesilmiş kireçtaşı bloklarla dikdörtgen bir oda oluşturacak şekilde yapılmasıyla oluşturulmuştur. Bu sandukaların üst kısmı yine düzgün kesilmiş kireçtaşı yassı kapak taşları ile kapatılmıştır. Mezarlıktaki tahribat oldukça fazladır. Dağıtılmış mezarlardan çıkarılarak kenarlara atılan toprak içerisinde kabaca Roma Dönemine tarihlendirilen çanak çömlek parçaları bulunmuştur
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Mezarlık alanı, Çankırı il merkezinin kuş uçumu 6,5 km güneybatısında, Aşağı Yanlar Köyünün 2 km kuzey batısında, Çankırı’dan Eldivan ilçesine giden yolun 6. kilometresinde yolun kuzey bitişiğinde yer almaktadır. Mezarların bulunduğu tepe kuzey-güneye yönünde uzanmaktadır. Tepenin doğu ve batısı kuru dere yatakları ile sonlanırken güneyi Çankırı-Eldivan karayoluna dayanmaktadır. Tepenin üzerinde çok sayıda kaçak kazı çukuru bulunmaktadır. Bu kaçak kazı çukurlarında yüzeyden ortalama 1 ila 1,5 metre derinlikte taş sanduka mezarlar bulunmaktadır. Taş sanduka mezarlar, düzgün kesilmiş kireçtaşı bloklarla dikdörtgen bir oda oluşturacak şekilde yapılmasıyla oluşturulmuştur. Bu sandukaların üst kısmı yine düzgün kesilmiş kireçtaşı yassı kapak taşları ile kapatılmıştır. Mezarlıktaki tahribat oldukça fazladır. Dağıtılmış mezarlardan çıkarılarak kenarlara atılan toprak içerisinde kabaca Roma Dönemine tarihlendirilen çanak çömlek parçaları bulunmuştur
Orjinal Kullanım Mezar
Tescil Kararı 18.06.2010 - 5160

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1622    Eklenme Tarihi : 12 Nisan 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 18 Nisan 2013 Perşembe