­ ARASTA MESCİDİ | Kültür Portalı

ARASTA MESCİDİ - Afyonkarahisar

Yaptıran Mehmetoğlu Hacı İsmail
Yapım Tarihi H.956 M.1549
Kitabe Kapı Üstünde
Vakfiye Kapı Üstünde
Genel Tanım Yemenciler Çarşısında, dükkanlarla çevrili, kare planlı, kubbe üstü çatı ile örtülü küçük eski bir camidir. Doğudan kasaplar içi caddesi, Batıdan kömürcüler caddesi geçmektedir. Giriş kuzeydedir. Kapı üstünde iki kitabesi bulunur. Minare; Kuzey batı köşede tuğla gövdeli ve taş külahlıdır.
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar Kubbe üstü çatı örtülmesi 1963 yılında olmuştur. Diğer tamiratlarda bu tarihe rastlar.
Ayrıntılı Tanımı DIŞ GÖRÜNÜŞ: Güneyi küçük bir avlu, yanları dükkanlarla çevrilidir. Kagir, kubbe üstü Marsilya kiremitli eğik çatı ile örtülmüştür. Cephesi kuzey yanda olup beton serpme- yeşil boyalıdır. Kuzeyde yer alan giriş kapısı küçük, dikdörtgen ebatlı ve ahşap sövelidir. Kapı girişinden iki basamaklı merdivenle esas ibadet mekanına girilir. Burası yol seviyesinden aşağı bulunmaktadır. Dış kapı içten basık kemerlidir. Dış kapı ile ibadet mekanını ayıran ikinci bir camlı kapı bulunmaktadır. Cephede solda vakfiyesi olan küçük bir dükkan bulunur. Diğer vakfiyesi ise karşısındaki 64 nolu dükkandır. Kapı üstünde yapım ve onarım kitabesi olmak üzere dörder satırlık iki kitabesi vardır. Yapım kitabesine göre; H.956 (M.1549) yılında Mehmet oğlu Hacı İsmail bey tarafından yaptırılmıştır. Arapça sülüs kitabe şöyledir: 1- Bismillahirrahmanirrahim. İnnema rameru mesacid allahü men billahi ve yev-ül ahiri fi-l cenneti 2- Gale en nebi aleyhi-s-selam Menbena mesciden lillahi saiye vakdenahu buniyallahu lehu eskenahullahi 3- Bena hazel-mescid el mübarek el hac hoca İsmail bey bin Mehmet Geferalahüü lehüma 4- Devlet alika (?) Mehmet bin Hüseyini fi-şehr-i Şaban sene sitte ve hamsin tis amie H.956 Şaban (Eylül 1549) Onarım kitabesini, ihtiva eden 4 satırlık Türkçe silus yazı: 1-Sultan Hamidin kıl temaşa bihesap asarını 2-Hiçbir asır hakan-ı kebirin görmedi asarını 3-Miralay İsmail Beyle ehl-i hayrın asarını 4-Hem Padişahımız bin yaşa kıldı tarih imarını 1311 (1893) Bu kitabe; Camiin H. 1311 (M. 1893) tarihinde Miralay İsmail bey tarafından onarıldığını göstermektedir. MİNARE: Kuzey batıda bulunur. Çatıdan çıkan tuğla gövdeli minaresi kısadır. Şerefe altı kesme taş, arları enine üç silmeli olup, alttaki silindirik bileziğin üstü dalga motiflidir. Külah basık ve taştandır. İÇ MEKAN: Kare planlı, tek kubbeli küçük bir camidir. 6,05 x 6,35 metre ebadındadır. Kubbeye geçiş köşelerdeki üçgen pandandifler (7 adet) olmaktadır. Güney duvarında altta dikdörtgen ebatlı, ahşap söveli iki büyük pencere, mihrap üstünde yuvarlak kemerli niş içinde küçük bir pencere ile karşısında kapı üstüne gelen yerde yuvarlak kemerli, derin niş içinde diğer küçük bir pencere ile aydınlanır. Mermer kaplama mihrap nişi sivri kemerli ve alçıdandır. Güney batıda yer alan mimber sonradan yapılmış, saç doğrama parmaklıklıdır. Müezzinlik; Batı duvarında küçük oturma yeri halinde olup önü ahşap korkulukludur. Kuzey batıda küçük bir ahşap bir kapı ile minareye çıkılır. Kapı girişinin solundaki duvar ayakkabılık olarak kullanılmaktadır. Diğer duvarlar 1.80 metre yükseklikte mermer ile kaplanmıştır. Mihrap üzerindeki pencere üzerinde # Küllemâ dahhale # diye başlayan ayet yazılıdır. Kubbe tavanında ihlas suresi, kubbe çemberinde bordür halinde uzanan bemele- kelime-i tevhid, kubbe göbeğinin etrafında da yuvarlak içine alınarak yazılmış olan Eshab-ı Kirâm bulunur.
Tescil Kararı EKTVKBK 3355 21.01.2009-EKTVKK 1642 12.10.2001-GEEAYK A-1522 09.02.1979
Yayın Dizini Aygen, M.Saadettin; Afyonkarahisar Camileri Sayfa: 26 Ankara-1973Türkiyede Vakıf Abideler ve Eski E
Ekler Rapor,Fotoğraf,Harita,Kroki,Kitabe