­ ARAP TABYA | Kültür Portalı

ARAP TABYA - Kars

Mah. Köy - Mevkii ATATÜRK MAH.
Adres Merkez / KARS
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş MİLLİ EMLAK MD.
Yapım Tarihi 19.yy
Vakfiye
Genel Tanım Sultan Abdülmecit döneminde 1848-1853 tarihleri arasında yaptırılan tabya şehirdeki 46 tabyadan en büyük olanıdır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Sultan Abdülmecit döneminde 1848-1853 tarihleri arasında yaptırılan tabya şehirdeki 46 tabyadan en büyük olanıdır. Doğudan gelebilecek Rus saldırılarına karşı Karadağ tepesinin üzerinde geniş bir alana kurulan tabyanın etrafı bastion ( atnalı ) şeklinde derin savunma mevzileri ile çevrilerek mevzi önleri toprak yığılarak desteklenmiş ve tabya binaları da gizlenmiştir. Mevzi içerisinde düzgün kesme bazalt taşından tabya giriş kapısı ve sur duvarları oluşturulmuş, buradan içeriye girişte ise dikdörtgen planlı büyük bir askeri kışla yapılmıştır. Karadağ tepesinin batısındaki askeri kışlanın arkasında bulunan ve doğu istikametine uzanan tabya içerisinde toprak altına gizlenmiş birbiri ile bağlantılı ve üzeri tonoz kemerli geniş koridorlardan oluşan depo ve mühimmat yerleri bulunmaktadır. Tabya 1855 Osmanlı-Rus savaşında Şam’dan gelen Arabistan ordusuna mensup askerler tarafından Rus’lara karşı savunulmuş ve bu savaş sonucu Kars Zaferi kazanılmıştır. Bu sebeple tabyaya Arap Tabya adı verilmiştir.

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1569    Eklenme Tarihi : 15 Nisan 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 07 Mayıs 2014 Çarşamba