­ ARAP MEHMET CAMİİ | Kültür Portalı

Arap Mehmet Camii - Bursa

Harita No 27PId
Mah. Köy - Mevkii Tahtakale Mahallesi
Adres Tahtakale Mahallesi Maksem Caddesi Osmangazi/Bursa
Yaptıran Arap Mehmet
Vakfiye -
Genel Tanım 8,65 x 8,65 metre ölçülerindeki iç mekana, son cemaat yerinden geçilerek girilir. Asıl ibadet alanının üst kısmı 8,65 metre çapında bir kubbe ile örtülüdür. Son cemaat yeri doğu batı yönündeki yan duvarlar ve önde iki yığma desteğe dayanan üç sivri kemerle belirlenmiştir. Üç gözlü son cemaat yerinin üst kısmı ise kubbe ve tonozla örülmüştür.
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar 1968 yılında Bursa Eski Eserleri Sevenler Kurumu tarafından aslına uygun olarak onarılmıştır.
Ayrıntılı Tanımı Maksem Caddesi’nin sağında, Mithat Paşa İlkokulu’nun karşısında bulunan cami, 1490 yılında Arap Mehmet ismindeki bir tüccar tarafından yaptırılmıştır. 8,65 x 8,65 metre ölçülerindeki iç mekana, son cemaat yerinden geçilerek girilir. Asıl ibadet alanının üst kısmı 8,65 metre çapında bir kubbe ile örtülüdür. Son cemaat yeri doğu batı yönündeki yan duvarlar ve önde iki yığma desteğe dayanan üç sivri kemerle belirlenmiştir. Üç gözlü son cemaat yerinin üst kısmı ise kubbe ve tonozla örülmüştür. Duvarları üç sıra tuğla, bir sıra moloz taşı ile örülmüştür. Giriş kapısının alınlığı üçgen olup, önünde ahşaptan bir-iki metrelik sundurma vardır. Caminin batısında bulunan minare tek şerefeli, silindirik tuğla gövdeli ve sivri külahlıdır.
Tescil Kararı 1977,1978,1981,1986 ve 04.05.1991/1730
Yayın Dizini Bursa Kültür Varlıkları Envanteri Anıtsal Eserler,Bursa -Diyanet İşleri/ Bursa Camileri Albümü

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 2371    Eklenme Tarihi : 12 Şubat 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 15 Eylül 2014 Pazartesi