­ ALPSARI KÖYÜ CAMİİ | Kültür Portalı

Alpsarı Köyü Camii - Çankırı

Adres Alpsarı (Gümüşdöven) Köyü, Korgun/ÇANKIRI
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Çankırı Müftülüğü
Kitabe Yok
Vakfiye Yok
Genel Tanım Boyuna dikdörtgen planlı, taş beden duvarlı, bağdadi kubbeli, kesme taş minareli bir camidir. Eski adı Gümüşdöven olan köyün, yüksek kesiminde kuzeye doğru eğimli bir arazi üzerinde inşa edilmiş caminin batısında avlusu bulunmaktadır. Cami boyuna dikdörtgen planlıdır. Kuzey cephesini yarıya kadar kapatan, harim kapısının açıldığı, eğik çatılı, ahşap tavanlı, kuzeyinde üç dikdörtgen penceresi olan eklenti ayakkabılık bölümü yer almaktadır. Bu eklentinin altında gasilhane bulunmaktadır. Duvarları kesme taş kaplama içi moloz taş dolgulu olduğu söylenen caminin duvarları tavan saçağına kadar beton mozaik ile kaplıdır. Duvarlara siyah boya ile dikdörtgenler yapılarak taş taklidi görüntü verilmiştir. Dikdörtgen beden duvarlarının üstündeki çatının ortasında sekizgen kasnak çatı ile örtülüdür. Kasnak bölümü sıvalı ve boyalıdır. Beden duvarları ve kasnağın saçakları ahşaptır. Kuzey ve güney duvarlarında taş söveli, kilit taşlı, kemerli üstte birer, kuzeyde ayakkabılık bölümüne bakan kapının solundaki kapalı olmak üzere altta ikişer, doğu ve batı duvarlarında üstte birer, altta üçer pencere yer alır. Pencere doğramaları PVC malzemeden yapılmıştır. Kasnağın her yüzeyinde dıştan PVC doğramalı dikdörtgen, içten kemerli ahşap doğramalı birer pencere bulunmaktadır. Güneybatı köşede 1954 yılında yapılmış kesme taştan, tek şerefeli minaresi vardır. Kuzeydeki giriş kapısı kemerli ve taş sövelidir. Dikdörtgen ahşap iki kapı kanadı vardır. Sağda ve solda müezzin mahfilleri olup, sağdaki ahşap merdivenle ahşap kadınlar mahfeline çıkılır. Kadınlar mahfelini ikisi duvara gömülü toplam yedi ahşap direk taşır. Direklerin profilli ahşap başlıkları birbirlerine sepet kulplu kemerlerle bağlanmıştır. Harimin üst örtüsünü oluşturan bağdadi kubbe olup kasnağın içinde yer almaktadır. Kubbeye geçiş köşelerde tromplarla sağlanmış, duvarlarda kemerli derin olmayan nişler olup, kemerler, kubbe ve kubbe geçişleri bağdadi olarak yapılmıştır. Mihrabı ve beton malzemeden yapılmış minberi Kütahya çini seramik ile kaplıdır. İçte kubbe, tromp ve kemerler, pencere kenarlarında, ahşap mahfil direklerinde bol miktarda kalem işi süsleme mevcuttur. Caminin kitabesine rastlanmamış olup, mihrap üzerinde duvarda muhtemelen yapıldığı tarihi gösteren kalem ile yazılmış 1323–1324 H.tarihleri vardır.
Yapılan Onarımlar Pencere doğramaları PVC malzemeden yapılmıştır.
Ayrıntılı Tanımı Boyuna dikdörtgen planlı, taş beden duvarlı, bağdadi kubbeli, kesme taş minareli bir camidir. Eski adı Gümüşdöven olan köyün, yüksek kesiminde kuzeye doğru eğimli bir arazi üzerinde inşa edilmiş caminin batısında avlusu bulunmaktadır. Cami boyuna dikdörtgen planlıdır. Kuzey cephesini yarıya kadar kapatan, harim kapısının açıldığı, eğik çatılı, ahşap tavanlı, kuzeyinde üç dikdörtgen penceresi olan eklenti ayakkabılık bölümü yer almaktadır. Bu eklentinin altında gasilhane bulunmaktadır. Duvarları kesme taş kaplama içi moloz taş dolgulu olduğu söylenen caminin duvarları tavan saçağına kadar beton mozaik ile kaplıdır. Duvarlara siyah boya ile dikdörtgenler yapılarak taş taklidi görüntü verilmiştir. Dikdörtgen beden duvarlarının üstündeki çatının ortasında sekizgen kasnak çatı ile örtülüdür. Kasnak bölümü sıvalı ve boyalıdır. Beden duvarları ve kasnağın saçakları ahşaptır. Kuzey ve güney duvarlarında taş söveli, kilit taşlı, kemerli üstte birer, kuzeyde ayakkabılık bölümüne bakan kapının solundaki kapalı olmak üzere altta ikişer, doğu ve batı duvarlarında üstte birer, altta üçer pencere yer alır. Pencere doğramaları PVC malzemeden yapılmıştır. Kasnağın her yüzeyinde dıştan PVC doğramalı dikdörtgen, içten kemerli ahşap doğramalı birer pencere bulunmaktadır. Güneybatı köşede 1954 yılında yapılmış kesme taştan, tek şerefeli minaresi vardır. Kuzeydeki giriş kapısı kemerli ve taş sövelidir. Dikdörtgen ahşap iki kapı kanadı vardır. Sağda ve solda müezzin mahfilleri olup, sağdaki ahşap merdivenle ahşap kadınlar mahfeline çıkılır. Kadınlar mahfelini ikisi duvara gömülü toplam yedi ahşap direk taşır. Direklerin profilli ahşap başlıkları birbirlerine sepet kulplu kemerlerle bağlanmıştır. Harimin üst örtüsünü oluşturan bağdadi kubbe olup kasnağın içinde yer almaktadır. Kubbeye geçiş köşelerde tromplarla sağlanmış, duvarlarda kemerli derin olmayan nişler olup, kemerler, kubbe ve kubbe geçişleri bağdadi olarak yapılmıştır. Mihrabı ve beton malzemeden yapılmış minberi Kütahya çini seramik ile kaplıdır. İçte kubbe, tromp ve kemerler, pencere kenarlarında, ahşap mahfil direklerinde bol miktarda kalem işi süsleme mevcuttur. Caminin kitabesine rastlanmamış olup, mihrap üzerinde duvarda muhtemelen yapıldığı tarihi gösteren kalem ile yazılmış 1323–1324 H.tarihleri vardır.
Tescil Kararı 28.08.2007 - 2589

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1952    Eklenme Tarihi : 03 Kasım 2014 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 25 Kasım 2014 Salı