­ ALİM EFENDİ EVİ | Kültür Portalı

ALİM EFENDİ EVİ - Manisa

Adı ALİM EFENDİ EVİ
Envanter No 45.00.0(1.3)/ 3
Mah. Köy - Mevkii Çarşı Mahallesi
Adres MANİSA / MERKEZ - Dr.Sadık Ahmet Cd.-Dumlupınar Cd. No:105
Vakfiye -
Genel Tanım Zemin katı bir sıra dükkan, üst katı olarak inşa edilmiş bir yapıdır. Kırma çatılı ve alaturka kiremit kaplı yapının zemin kat cephesi değişikliklere uğramış, üst kat cephesine dar fakat yüksek sivri kemerli pencereler açılmıştır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Manisa'nın yetiştirdiği ünlülerden şair, bestekar ve din adamı olan Alim Efendi’nin yaptırdığı ve oturduğu söylenen yapının zemin katı, 4 metreye varan yüksek tavanlı sıra dükkanlar olarak düzenlenmiştir. Üst katın ana cephesine ( soldan başlayarak ) sivri kemerli bir çift pencere açılmış, yarım sekizgen plana sahip balkona dikdörtgen formlu bir kapı ve iki yanına aynı formda birer pencere yerleştirilmiştir. Orta bölümde sivri kemerli pencere çiftleri yan yana iki pencere tekrarlandıktan sonra aynı balkon düzeni ve kapı-pencere sistemi uygulanmış ve cepheden sağ köşesi yine sivri kemerli bir çift pencere ile bitirilmiştir. MÜFTÜ ALİM EFENDİ KİMDİR: Milli Mücadele Kahramanı, din ve ilim adamı, önemli bir bestekâr olan Manisalı Alim Efendi (1875-1930), Yunan işgaline karşı Manisa'da düşmana karşı örgütlenme ve işgale karşı yerel başkaldırının gerçekleşmesinde önemli görevlerde bulunmuş bir vatanseverdir. İşgal yıllarında Manisa müftüsü olarak görev yapmakta olan Alim Efendi, öncülük ettiği vatan savunması nedeniyle hem işgal kuvvetleri tarafından hem de İstanbul Hükümeti tarafından idama mahkum edilmiştir. Bunun üzerine önce Akhisar’a ve ardından da Balıkesir’e giderek işgale karşı direniş çalışmalarını buradan sürdüren Alim Efendi, Balıkesir Kongresi’nde de ikinci başkan olarak görev yapmıştır. Kurtuluş savaşından sonra , Cumhuriyet’in ilan edilmesinin ardından tekrar Manisa’ya dönen Alim Efendi Manisa Müftüsü olarak görevine devam etmiştir. Ömrünün sonuna kadar Manisa’da yaşayan Müftü Alim Efendi burada hayata gözlerini kapatmıştır.
Tescil Kararı İzmir 1 Nolu KTVKK 02.06.1988/348
Yayın Dizini Bilgi, 2008./ Manisa’nın Kültür Varlıkları, 1992, 94