­ ALİ TUSİ TÜRBESİ YANINDAKİ EV (NECATİ DOĞDAŞ EVİ) | Kültür Portalı

Ali Tusi Türbesi Yanındaki ev (Necati Doğdaş Evi) - Tokat

Kitabe yok
Vakfiye yok
Genel Tanım Konut
Yapılan Onarımlar Onarım görmüştür.
Ayrıntılı Tanımı Ulucami Mahallesinde yer alan ev bir cephesinden, 13.yy Selçuklu yapısı olan Ali Tusi Türbesine bitişiktir. Ev; zemin+ara kat+ bir+asma kattan oluşmaktadır. U şeklinde bir plan şemasına sahip evin sokağa bakan cephesinde bir tane şahnişin bulunmaktadır. Sokağa bakan cephenin köşesinde zeminde çift kanatlı ahşap kapıyla girilen yapıda, kapı üzerinde büyük bir aydınlık penceresi bulunmaktadır. Ara katta iki tane aydınlatma penceresinin yer aldığı yapının birinci katı dört bölüme ayrılmış ve her bölüm kademelendirilmiştir. Türbeye bitişik olan bölümde bir tane geniş pencere yer almaktadır. İkinci ve dördüncü bölümü aynı kademede yer aldığı yapıda üçüncü bölümde şahnişin ile bir kademe daha oluşturulmuştur. İkinci bölümde cephede geniş bir pencere, yan yüzde dikdörtgen giyotin pencere yer almaktadır. Şahnişinin ön yüzünde iki dikdörtgen pencere, yan yüzlerinde birer dikdörtgen pencere bulunmaktadır. Dördüncü bölümde ise üç tane dikdörtgen giyotin pencere vardır. Birinci katın üzerinde bir asma kat yer almaktadır. Taş temel üzerine ahşap karkas arası dolgu tekniğinde ile inşa edilmiştir. Bugün bir kısmı dökülmüş olsa da cepheleri sıvalıdır.
Önerilen Kullanım Anıt

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1186    Eklenme Tarihi : 21 Şubat 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 30 Nisan 2014 Çarşamba