­ ALİ PAŞA CAMİ VE HAZİRESİ | Kültür Portalı

Ali Paşa Cami ve Haziresi - Bursa

Mah. Köy - Mevkii Orhan Mahallesi
Adres Ali Paşa Mahallesi Eski Sokak No:14 Osmangazi/Bursa
Yaptıran Çandarlı Ali Paşa
Yapım Tarihi 1394'ten önce
Vakfiye -
Genel Tanım Beş kemerli son cemaat yeri yığma ayaklara oturmaktadır. Doğu ve batı yanları kapalıdır. Beş bölmeli mekanın aslında kubbelerle örtülü olduğu kalan izlerden anlaşılmaktadır. Bugün ise onarımlar sonucu büyük değişime uğramıştır. Çokgen iki sütunca, on bir sıra mukarnaslarla kurulu portal nişini destekler durumdadır. İki yanında beş sıra mukarnaslı hücreler bulunmaktadır. Kapıdan sonra arka arkaya iki kubbe olması gereken, asıl ibadet mekanına geçilir. Bu kubbeler bugün yıkık ve yerlerine tavan yapılmıştır. Camide namaz kılınan kısım bu iki kubbenin altıdır
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar 1854 yılında meydana gelen deprem sonucu büyük hasar görmüş kubbeler ve yan kanatlar yıkılmıştır. Depremden sonra yapılan onarım ve tamirlerle bugünkü şeklini almıştır. Depremde büyük hasar gören cami çarpılmış ve eğrilmiştir. Caminin asıl minaresi yoktur, şimdiki minare yenidir. 1551,1955-1958,1999-2002
Ayrıntılı Tanımı Ali Paşa Mahallesi Eski sokak No. 14’de bulunan cami Yıldırım Bayezid zamanında Çandarlı Halil Hayreddin Paşa’nın oğlu, Yıldırım Bayezid’ın veziri Ali Paşa tarafından yaptırılmıştır. Bursa Orhan Camii ile başlayan kanatlı ters “T” zaviyeli camiler grubundandır. 1854 yılında meydana gelen deprem sonucu büyük hasar görmüş kubbeler ve yan kanatlar yıkılmıştır. Depremden sonra yapılan onarım ve tamirlerle bugünkü şeklini almıştır. Beş kemerli son cemaat yeri yığma ayaklara oturmaktadır. Doğu ve batı yanları kapalıdır. Beş bölmeli mekanın aslında kubbelerle örtülü olduğu kalan izlerden anlaşılmaktadır. Bugün ise onarımlar sonucu büyük değişime uğramıştır. Çokgen iki sütunca, on bir sıra mukarnaslarla kurulu portal nişini destekler durumdadır. İki yanında beş sıra mukarnaslı hücreler bulunmaktadır. Kapıdan sonra arka arkaya iki kubbe olması gereken, asıl ibadet mekanına geçilir. Bu kubbeler bugün yıkık ve yerlerine tavan yapılmıştır. Camide namaz kılınan kısım bu iki kubbenin altıdır. Doğu ve batı yan kanatlar tamamen yıkılmıştır. Üzerlerinin daire tonozlarla örtülü olduğu, günümüze kalan izlerden anlaşılmaktadır. Yapı üç sıra tuğla, bir sıra moloz taş dizisi ile inşa edilmiştir. 1854 yılında meydana gelen depremde büyük hasar gören cami çarpılmış ve eğrilmiştir. Caminin asıl minaresi yoktur, şimdiki minare yenidir.
Tescil Kararı 1977,1978,1981,1986 ve 04.05.1991/1730
Yayın Dizini BURSA CAMİLERİ ALBÜMÜ ve Bursa Kültür Varlıkları Envanteri Anıtsal Eserler,Bursa Büyükşehir Belediy

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 2732    Eklenme Tarihi : 07 Şubat 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 25 Eylül 2014 Perşembe