­ ALİ FUAT CEBESOY MEZAR ANITI | Kültür Portalı

Ali Fuat Cebesoy Mezar Anıtı - Sakarya

Adı Ali Fuat Cebesoy Mezar Anıtı
Adres Alifuatpaşa, Geyve/SAKARYA
Vakfiye
Genel Tanım : Mezar Anıtı; Alifuatpaşa Camii avlusunda, II.Beyazıd Köprüsü ile caminin batı duvarı arasında kalan bölümde bulunmaktadır. Dikdörtgen mermer kitabesinde “ Orgenaral Ali Fuat CEBESOY 1882-1968” yazısı yer almaktadır. Orgenaral Ali Fuat CEBESOY 1882 yılında İstanbul'da doğdu. Türk Milletinin yetiştirdiği mümtaz asker ve devlet adamlarındandır. İlk ve orta öğrenimini babasının görevine bağlı olarak Erzincan ve İstanbul'da tamamladıktan sonra Harp akademisinde Mustafa Kemal Atatürk ile sınıf arkadaşlığı yapmıştır. 1905 yılı başlarında Kurmay Yüzbaşı olarak orduya katılmıştır. Kurtuluş Savaşında, Batı Anadolu Umum Kuvay-i Milliye Kumandanı olarak TBMM Hükümeti kuruluncaya kadar Eskişehir çevresinde, Geyve boğazında ve Adapazarı havalesinde istilacı kuvvetlere karşı başarı ile savaşmış, Eskişehir ve çevresini İngilizler tarafından boşaltılmasını sağlamıştır. Ankara'ya dönüşünden önce Mecliste Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk grubu reisliğine ve daha sonra TBMM Reisliğine seçilmiştir. Ali Fuat CEBESOY 10 Ocak 1968 yılında İstanbul'da vefat etmiş ve kendi vasiyeti üzerine kendi adını taşıyan Alifuatpaşa beldemizde tarihi köprünün girişinde defnedilmiştir.
Koruma Durumu 0
Taşıyıcı Yapı 0
Üst Yapı 0
Dış Yapı 0
Rutubet 0
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Mezar Anıtı; Alifuatpaşa Camii avlusunda, II.Beyazıd Köprüsü ile caminin batı duvarı arasında kalan bölümde bulunmaktadır. Dikdörtgen mermer kitabesinde “ Orgenaral Ali Fuat CEBESOY 1882-1968” yazısı yer almaktadır. Orgenaral Ali Fuat CEBESOY 1882 yılında İstanbul'da doğdu. Türk Milletinin yetiştirdiği mümtaz asker ve devlet adamlarındandır. İlk ve orta öğrenimini babasının görevine bağlı olarak Erzincan ve İstanbul'da tamamladıktan sonra Harp akademisinde Mustafa Kemal Atatürk ile sınıf arkadaşlığı yapmıştır. 1905 yılı başlarında Kurmay Yüzbaşı olarak orduya katılmıştır. Kurtuluş Savaşında, Batı Anadolu Umum Kuvay-i Milliye Kumandanı olarak TBMM Hükümeti kuruluncaya kadar Eskişehir çevresinde, Geyve boğazında ve Adapazarı havalesinde istilacı kuvvetlere karşı başarı ile savaşmış, Eskişehir ve çevresini İngilizler tarafından boşaltılmasını sağlamıştır. Ankara'ya dönüşünden önce Mecliste Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk grubu reisliğine ve daha sonra TBMM Reisliğine seçilmiştir. Ali Fuat CEBESOY 10 Ocak 1968 yılında İstanbul'da vefat etmiş ve kendi vasiyeti üzerine kendi adını taşıyan Alifuatpaşa beldemizde tarihi köprünün girişinde defnedilmiştir.
Tescil Kararı 18.04.1992 B.K.T.V.K K. 2402 sayılı kararı

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 2527    Eklenme Tarihi : 08 Mart 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 14 Şubat 2020 Cuma