­ ALİBABA CAMİİ HAZİRESİ | Kültür Portalı

ALİBABA CAMİİ HAZİRESİ - Sivas

Mah. Köy - Mevkii Alibaba mahallesi
Adres : Alibaba Mahallesi Alibaba Camii Bahçesi
Kitabe Yok
Vakfiye Yok
Genel Tanım Alibaba Camii önünde ve arka kısmındaki büyük bahçe içinde çok sayıda mezar bulunmaktadır. Sivaslı ünlü şeyhlerden Alibaba ve torunları caminin son cemaat mahalli içindeki türbede yatmaktadırlar. Bu hazirede ayrıca Sivas eşrafından birçok önemli kişinin mezarları da bulunmaktadır
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar 1714’te minber ilave edilerek camii haline getirilmiş 1785 lerde bir minare yaptırılmıştır.
Ayrıntılı Tanımı Taşınmaz Kültür varlığı olarak tescilli bulunan Alibaba Camii önünde ve arka kısmındaki büyük bahçe içinde çok sayıda mezar bulunmaktadır. Ayrıca Sivaslı ünlü şeyhlerden Alibaba ve eşrafı camii son cemaat mahalli içindeki türbede yatmaktadır. “Ali Baba Camii haziresinde mezarlar camiinin kuzey, güney ve batı taraflarında yer almaktadır. Kuzey tarafında bulunan mezarlar Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından camiyle birlikte restore edilmiş ve restorasyon sırasında yer yer bazı taşların yazılı kısımları betonla kaplanmıştır. Caminin kıble ve batı yönündeki mezarlar ve taşları restorasyona tabi tutulmamıştır. Caminin son cemaat yerinde camiinin kurucusu olan Ali Baba ve ahfadının mezarları bulunmaktadır. Bunları temsilen tahtadan yapılma sandukalar konulmuştur. Bilindiği üzere hazirelere daha çok haziresi olan mülkün sahibi ve onun soyundan gelenler ile devrin elit tabakası diyebileceğimiz sossal statü ve ekonomik düzey bakımından iyi durumda olanlar defnedilmektedir. Bu hazirede de aynı durumu görmek mümkündür. Hazireye tarikat şeyhleri, bazı askeriye mensupları ve özellikle Dağıstan’dan geldiği belirtilen bir ailenin mensupları (dört kişi) defnedilmiştir.” (Doç. Dr. Şeref Boyraz, “Sivas’ta Osmanlı Döneminden Kalma Mezar Taşı Sözleri”, Osmanlılar Döneminde Sivas Sempozyumu Bildirileri, Sivas 2007, s. 524-525.) Mezar taşlarından tespit edilebildiği kadarıyla bu hazirede Büyük Alibaba, onun oğlu Küçük Ali Baba, şair, yazar, bilgin ve Eski Sivas Milletvekili Kazancızâde Mehmed Emin Edib Efendi, Dağıstan Valilerinden …Nuh, onun kızı Saniye Hanım, onun eşi Zekariya Han Oğlu Mir Yahya, onların yanında Dağıstanlı Ali Edhem Han, Tahir, Es-Seyyid Es-Şeyh İsmail Efendi, çocukken ölen İsmail, Oğul Ali Baba dergahının hizmetkârı Şeyh Hüseyin, kumandanlardan Neşet Efendi, şehir hanedanından Ahmed Efendi, Es-Seyyid Ahmed Ağa, askeriye mülazımlarından Erzurumî Şevki Efendinin oğlu Ahat Efendi, gibi kişiler yatmaktadır.
Yayın Dizini Denizli, Hikmet, Sivas Tarihi ve Anıtları, Sivas 1998, s. 54-58.