­ ALAN YERİ CAMİİ ( MESCİDİ) | Kültür Portalı

Alan Yeri Camii ( Mescidi) - Bursa

Adı Alan Yeri Camii ( Mescidi)
Mah. Köy - Mevkii Tuzpazarı Mahallesi
Adres Tuzpazarı Mahallesi İsmail Hakkı Tekkesi Yanı Osmangazi/Bursa
Vakfiye -
Genel Tanım Son cemaat yeri olmayan, güney batı kısmı evler arasında çatılı, üzeri kiremitle örtülü bir mesciddir.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı İsmail Hakkı Tekkesi’nin doğusunda yer alan mescit, Fatih döneminde ait bir eserdir. “Tekke Mescit” adıyla da anılmaktadır. Mescidin yapılış tarihi 1472 olarak tahmin edilmektedir. Son cemaat yeri olmayan, güney batı kısmı evler arasında çatılı, üzeri kiremitle örtülü bir mesciddir. Cami ve müştemilatı 120 m2 olup, caminin iç alana 50 m2’dir. Caminin duvarlarında ahşap hatıllar kullanılan tek mescittir.Batı yönünden açılan bir kapı ile doğrudan harime geçilir. Ahşap tavanlı ana mekanda yer alan mihrap sade bir niş halindedir. Mihrap daha sonraları yeni çinilerle kaplanmıştır. Minaresi yapıdan ayrı ve yapının güney batı yönünde yer almaktadır. Kaide kısmı orijinal olup, moloz taş ve tuğla ile örtülüdür.
Tescil Kararı 1977,1978,1981,1986 ve 04.05.1991/1730

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1507    Eklenme Tarihi : 12 Şubat 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 15 Eylül 2014 Pazartesi