­ ALAKİLİSE | Kültür Portalı

ALAKİLİSE - Sivas

Envanter No 58.10.1.0
Harita No --
Mah. Köy - Mevkii Müslümabat Köyü
Adres Müslümabat Köyü
Vakfiye
Genel Tanım Kilise günümüzde oldukça harap bir durumdadır. Uzun bir süre bakımsız kalmış, hayvan ahırı olarak kullanılmış, altın arayıcıları tarafından sol taraftaki hücrelerden birisi oldukça fazla tahrip edilmiştir.
Dış Yapı C
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar Daha sonradan kasılan batı taraftaki mekânın üzeri ise yakın geçmişte cami olarak kullanıldığı dönemlerde onarım görmüş ve horasan harcı kullanılarak kırık taş malzeme ile örülmüştür.
Ayrıntılı Tanımı Zara’ya 20 km. mesafede Müslümabat Köyü’nde yer alan kilise, köyün güneyinde Kızılırmak’ın batısında bir yamaç üzerinde çevreye hâkim bir tepe üzerine konumlandırılmıştır. Doğu-batı doğrultusunda dikdörtgen planlı olarak uzanan kilise, tek ana mekândan oluşmuştur. Daha sonraki dönemlerde camiye çevrilen kilisenin apsis yönünden bir kapı açılmış ve içte batı tarafından duvarla kasılarak iki mekânlı hale getirilmiş, cami olarak kullanılan kısmın arkasında kalan ve kilisenin asıl giriş kapısı ile girilen bölüm bir süre depo, ahır vb. şekillerde kullanılmıştır. Camiye çevrildikten sonra güney yönden basit nişli bir mihrap açılmıştır. Güneybatı taraftaki kilisenin asıl giriş kapısı ise dikdörtgen şekilli üzerinde yekpare taş şeklinde bir lento ve onun da üzerinde yuvarlak formlu bir boşaltma kemerine yer verilmiştir.
Orjinal Kullanım Kilise