­ ALACAHAN CAMİİ | Kültür Portalı

ALACAHAN CAMİİ - Sivas

Mah. Köy - Mevkii Alacahan Nahiyesi
Adres Alacahan Nahiyesi-Kangal
Kitabe Yok
Vakfiye Yok
Genel Tanım Alacahan Kervansarayı’nın arkasında, güney kenarından gidilen yol üzerinde sur duvarları girişinin hemen yanında Alacahan Camisi bulunmaktadır. Dört köşe planlı camiye sonradan ilave edilen bir kısımdan girilmektedir. Camii yan duvar köşelerine yapılmış tromh bingi üstüne konan kasnağın oturduğu basık kubbe ile örtülüdür.
Taşıyıcı Yapı C
Dış Yapı C
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar 2007 yılında tamamlanan onarımında güçlendirme çalışmaları yapılmış, camiye bitişik duran betonarme yeni camii yıkılmış, minare ve giriş kapısı arasındaki ek kaldırılmış, kubbe örtüsü kurşun kaplanmış, sıva, derz tamiri yapılarak, yıkılan yerler yeniden yapılmıştır.
Ayrıntılı Tanımı Dört köşe planlı camiye, daha sonradan yapılmış, ilave edilmiş, üstü kapalı ve düz bir sahından sonra alçak basık kemerli dar bir kapıdan girilir. Tam karşıda yuvarlak kemerli basit bir mihrabı bulunmaktadır. Sağ yanındaki ahşap minber yağlı boya üzeri çiçek motiflidir. Caminin dört köşesinden çıkarılan tonoz bingiler basık kubbeyi taşımaktadır. Kasnak üzerinde dört adet penceresi vardır. Koyu gri, is renkli çeşitli bitkisel motiflerin yer aldığı toprak boya kubbe içi ve yan duvar süslemeleri yok olmak üzeredir. Söylendiğine göre kubbe içindeki tezyin arasında, kervansaray, sur duvarları ve içindeki külliyeleri gösterir bir anlatım bulunmaktaymış. Caminin batı kenarına yapılan yeni camiye geçmek üzere batı cephesine büyükçe bir kapı açılmıştır. Dışından moloz taşla örülü bulunan cami, yan duvarları ve kubbe kasnağı, bakıma muhtaçtır. Minaresi yeni yapılmıştır.