­ ALACA MESCİT CAMİİ | Kültür Portalı

Alaca Mescit Camii - Tokat

Kitabe Var (müzede)
Vakfiye Var (müzede)
Genel Tanım camii
Yapılan Onarımlar Onarım görmüştür.
Ayrıntılı Tanımı Alaca Mescit Caminin üç tane kitabesi bulunmaktadır. Avlu duvarının sokağa bakan cephesinde yer alan çeşmeye ait kitabe, cami giriş kapısı üzerindeki kitabe ve diğeri de minare kaidesinde yer almak üzere bu üç kitabeden anlaşıldığına göre cami, Alaeddin Keykubat döneminde H.700(M.1300) lü yıllarda İbrahim oğlu Abdülaziz tarafından inşa ettirilmiş, II.Bayezid zamanında 1505-1506 yıllarında yenilenmiştir. 1939 depreminde hasar gören minare yenilenmiş, 1952 yılında da son cemaat yeri onarılmıştır. Caminin mihrap önündeki istridye yivli tromp geçişli kubbeyle örtülü kare mekanı, kuzeyde yer alan ortadaki kubbe, yanlardaki tonoz örtülü üç bölümlü mekanla genişletilmiştir. Kare mekanın kubbesi sekizgen kasnak üzerinde yükselir ve dıştan kiremit kaplı konik külahla örtülüdür. Kuzeyde yer alan kapıyla girilen harim, çift sıra düzenlenmiş pencerelerle aydınlatılmaktadır. Güney duvarda yer alan yarım daire nişli sade mihrap mukarnas kavsaralıdır. Minberi orijinal değildir. Kuzeybatı köşede çokgen kaideli, silindirik gövdeli minare yer almaktadır. Caminin kuzeyinde yer alan avluyu çevreleyen duvarın kuzeyinde sokağa bakan cephede çeşme, avluda ise bir şadırvan bulunmaktadır. Yığma tekniğiyle inşa edilmiş beden duvarlarında moloz taş; minare kaidesi, pencere söveleri ve kemerlerde düzgün kesme taş kullanılmıştır. Tuğla malzeme üst örtü, minare gövdesi ve batı cephede tercih edilmiştir. Giriş Kapısı ise mermerdendir. Harimde kubbeye geçiş elemanları kalemişleriyle bezenmiş, minare gövdesinde tuğlalarla geometrik süsleme yapılmıştır (Aksulu,1994; Gündoğdu V.D,2006).