­ ALAADDİN PAŞA CAMİİ | Kültür Portalı

Alaaddin Paşa Camii - Bursa

Mah. Köy - Mevkii Alaaddin Mahallesi
Adres Alaaddin Mahallesi Sur içi, Devlet Hastanesi Arkası
Parsel 6 y:1
Yaptıran Alaaddin Bey
Vakfiye -
Genel Tanım Cami, içten 8,13 x 8,30 metre ölçüsünde, kare planlıdır. Sol taraftaki minarenin kürsü kısmı, son cemaat yeri duvarına gömülmüştür. Harim kısmı büyük bir kubbe ile örtülmüştür.
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar 1855 depreminde bir hayli hasar gören caminin 1861-62 yıllarında yapılan tamirinde bazı kısımlarını değiştirilerek, revakı yeniden yapılmış cephesine de Türk minaresine uygun olmayan üçgen biçimde bir alınlık yapılmıştır. Yıkılan yerler yeniden tamir edilerek ibadete açılmıştır. 1960 yılında cami Bursa Eski Eserleri Sevenler Kurumu tarafından yeniden tamir edildi.
Ayrıntılı Tanımı Sur içinde, Devlet hastanesinin arkasındaki Alaaddin Caddesi’nin sonunda yer almaktadır. Erken Osmanlı dönemini anlatan kaynaklara göre, Osman Gazi’nin oğullarından ve Orhan Bey’in kardeşi Alaaddin Bey tarafından 1326 yılında yaptırılmıştır. Bursa’da yapılan ilk cami olarak bilinmektedir. 1855 depreminde bir hayli hasar gören caminin 1861-62 yıllarında yapılan tamirinde bazı kısımlarını değiştirilerek, revakı yeniden yapılmış cephesine de Türk minaresine uygun olmayan üçgen biçimde bir alınlık yapılmıştır. Yıkılan yerler yeniden tamir edilerek ibadete açılmıştır. 1960 yılında cami Bursa Eski Eserleri Sevenler Kurumu tarafından yeniden tamir edildi. Cami, içten 8,13 x 8,30 metre ölçüsünde, kare planlıdır. Sol taraftaki minarenin kürsü kısmı, son cemaat yeri duvarına gömülmüştür. Harim kısmı büyük bir kubbe ile örtülmüştür. Tuğla ile örülen minarenin şerefe altında mermerden kozalak motifleri vardır. Avlunun batısında çok sayıda eski ve güzel taşlı mezarlar vardır. Bursa’da yine kale içinde, kaplıca kapısının hemen iç tarafında Alaaddin Bey’in bir mescidinin daha olduğu bilinmekte ise de ne zaman yıkıldığı ve nerede olduğu bilinmemektedir.
Tescil Kararı 1977,1978,1981,1986,1991 ve 30.01.2010/5449

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 2247    Eklenme Tarihi : 13 Şubat 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 19 Eylül 2014 Cuma