­ ALAADDİN CAMİİ | Kültür Portalı

Alaaddin Camii - Isparta

Mah. Köy - Mevkii Eski Kasaba
Adres Uluborlu
Yaptıran Sultan Alaaddin Keykubat
Yapım Tarihi M.1231
Vakfiye Var
Genel Tanım Alaattin Camisi, Eski Kasaba’da tepenin düzlük bir yerine yapılmıştır. Kareye yakın planlıdır. Giriş kuzeydendir. Giriş kısmında iki sütunlu, son cemaat yeri vardır. Alt ve üst pencereler yuvarlak kemerlidir. Alttakiler büyük, üsttekiler küçüktür. Minare yapıya bitişiktir ve tuğla ile örülmüştür.
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar İlk onarım 1909 yangınından sonra 1929 yılında yapılmıştır. Sonraki yıllarda çok defalar yenilenmiştir. İlk onarım sıvası, boyası Hoca Nuri Efendi tarafından tezyin edilmiştir.
Ayrıntılı Tanımı Çok defalar tamir gören caminin tamir kitabesi sülüs tertibinde yazılmıştır. 1.kitabenin manası: “Bu mübarek mescidi 629 senesinin Recep ayında Kılıçaslan’ın oğlu Şehit Tuğrulşah Melik’in kızı saf ve tuliallah ve’l Müslimin olup ilim ve adaletiyle meşhur olan nam Melike-i Adile’nin malından olmak üzere Allah ikbalini daim etsin. Keyhüsrevin oğlu Keykubat ki Ebü’l Fetih künyesiyle ve Alaaddin lakabıyla anılan alemde Allahın gölgesi mesabesinden olan muazzam Şahinşah ve en büyük sultan olan zat yaptırmıştır. H.629” M.1231 2. kitabe minare kapısının üzerindedir. Tamir kitabesidir. Sülüs tertibinde yazılmıştır.
Önerilen Kullanım
Tescil Kararı İZMİR II NOLU KÜL. VE TAB. VAR. KOR. BÖL. KUR.NUN 07.09.1988 Gün ve 365 Sayılı Kararıyla Tesciline.
Yayın Dizini Bütünüyle Uluborlu (mongrafi), Yazan Said DEMİRDAL, 1968 - İstanbul
Ekler Rapor, Fotoğraf, Harita