­ ALİ VEZİR ÇEŞMESİ | Kültür Portalı

ALİ VEZİR ÇEŞMESİ - Afyonkarahisar

Harita No 20 K-IV c 1/1000
Mah. Köy - Mevkii Kayadibi Mahallesi
Adres Kayadibi Mahallesi Mermer Çeşme Sokak MERKEZ/AFYONKARAHİSAR
Yaptıran Ali Çetinkaya
Vakfiye Var
Genel Tanım Mermer kemersiz, küçük bir çeşmedir. Üst kısmı profilli saçaklıdır. Yalağı mermerden oval bir kurna şeklindedir. Akan bir çeşmedir.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Tümüyle mermerden kemersiz küçük bir çeşmedir. Cephe batıya bakar. Üst kısmı profil saçaklıdır. İki yanda bulunan tek parça halindeki dikdörtgen blokların üzeri üçer olukludur. Saçağı taşıyan yastıklar iç ve dış bükey profillidir. Musluğun çıktığı çeşme aynası, dikdörtgen, yanları söveli, üst kısmı yatay profilli bir kapı görünümündedir. Üstte saçak altına isabet eden yerde talik hatla besleme ve 1345-1926 yazısı oyulmuştur. Saçak üzerine iç ve dış bükey profilli ucu sivri bir başlık oturtulmuştur. Cephe genişliği 1,15 m. Cephe yüksekliği 1,85 m. dir. Çeşme irili ufaklı taşlardan oluşan temel üzerine oturtulmuştur. Çeşme yalağı mermerden oval bir kurna halindedir. Çeşme Ali Çetinkaya nın Nafia vekilliği zamanında mahallenin isteği üzerine yaptırılmıştır. ÇEVRESEL YAPILANMA ÖNERİSİ; Yürürlükte olan Afyon İl İmar planına göre, Anıtın bulunduğu ada da bitişik nizamda iki kat inşaat ruhsatı verilmektedir. Anıta zarar vermemek ve aykırı düşmemek koşulu ile Müze denetiminde bitişik nizamda iki kat yapılanma izni verilmesi kanımızca uygundur.
Orjinal Kullanım Çeşme
Bugünkü Kullanımı Çeşme
Önerilen Kullanım Çeşme
Tescil Kararı GEEAYK A-2314 11.07.1980
Ekler Rapor,Fotoğraf,Harita,Kroki
Revizyon -
Görüntülenme Sayısı : 1297    Eklenme Tarihi : 02 Nisan 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 02 Nisan 2013 Salı