­ ALİ BABA CAMİİ | Kültür Portalı

ALİ BABA CAMİİ - Sivas

Yaptıran Ali Baba (Hoca)
Yapan --
Kitabe Var (Onarım Kitabeleri)
Vakfiye Var (Onarım Kitabeleri)
Genel Tanım Vezir Rüstem Paşa’nın hocası Ali Baba tarafından yaptırılmıştır. Dikdörtgen bir plana sahiptir. Son cemaat yeri ahşap olup sonradan yapılmıştır. İçerisinde iki ayrı mekân teşkil eden iki kubbe bulunur. Çatısı çift meyilli ahşaptır.
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar 1962-1963 yıllarında onarımı yapılan Camii en son 2005 yılında Sivas Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından onarılmıştır. Bu onarımda sonradan eklenmiş olan son cemaat mahalli kaldırılmış, beden duvarları elden geçirilmiş, çevre düzenlemesi yapılarak kuzey haziresi ıslah edilmiştir. Cami son cemaat bölümü altında daha önceden bilinmeyen mezarlar bulunmuş, mezarlık ıslahı yapılarak mezarların üstü tem
Ayrıntılı Tanımı 19.50X10.85 boyutlarındaki Ali Baba Camii kendi ismi ile anılan mahallededir. Caminin içyapısı iki ayrı mekân üzeri iki kubbe ile ayrılmıştır. Bu kubbeler iki kare mekânın bütünlüğünü dikdörtgen bir şekil oluşturur. Kubbeler çok yayvandır. Kubbeye geçiş pandantiflerle sağlanmaktadır. Kubbe kalem işi ile süslenmiştir. Ana mekânda her kenara ikişer pencere açılmıştır. 1.30m genişliğinde olan bu pencereler demir şebekelidir. Mihrap nişinin üst kısmı mukarnaslıdır. Caminin taş minaresi tek şerefelidir. Ali Baba’nın mezarı camii avlusundadır.
Yayın Dizini Denizli, Hikmet, Sivas Tarihi ve Anıtları, Sivas 1998, s.54-58