­ AKSARAYLI CAMİİ (NAKİLCİ CAMİİ) | Kültür Portalı

AKSARAYLI CAMİİ (Nakilci Camii) - Afyonkarahisar

Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Dernek ve Vakıflar Genel Müdürlüğü
Yaptıran Aksaraylı Vakfı
Kitabe Var (Minare-1952)
Vakfiye Var (Minare-1952)
Genel Tanım Aksaraylı camii 1.Sokak ile Belmescid cad. keşistiği köşededir. İki katlı görünümlü Kuzey cepheden girilmektedir. Doğu cephenin ortasında kesme taştan yapılmış minare yer almaktadır. Bu cephede iki kat görünümlüdür. Batı cephe tek kat görünümlüdür. Çadır çatı Marsilya tipi kiremit örtülüdür. Ahşap kagir olan yapının Kuzey doğu köşesinde bir dükkan vardır.
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar 1964-1966 da dernek tarafından düz olan topraklı dam çadır çatıya çevrilerek marsilya örtülmüştür. Minare 1952 yılında Sarraf Tevfik önderliğinde halkın katkısı ile yaptırılmıştır. Boyası her yıl yenilenmektedir.1976 yılında da eski dükkân tamir edilerek yenilenmiş Ve Vakıflar Genel Müdürlüğünce kiraya verilmiştir.
Ayrıntılı Tanımı DIŞ GÖRÜNÜŞ : Camiye kuzey cephenin batı köşesindeki iki basamaklı iki kanatlı üstü Marsilya kiremit saçaklı, demir kapıdan girilir. Kuzey cephe iki buçuk kat görünümlüdür. Batı Cephe; Ortada kesme blok taşlardan bir tarafında iki basamaklı bir merdiven ile çıkılan kadınlar mahfilinin bir kanatlı ahşap kapısı ile bir buçuk kat görünümlü olan cephenin yarım katında kadınlar mahfilinin iki küçük penceresi vardır. Doğu cephe: İki buçuk kat görünümlü olan bu cephenin kuzey köşesinde bakkal dükkanı, dükkanın üzerinde son cemaat mahallinin iki büyük, kadınlar mahfilinin iki küçük ve ana mekan-caminin üç penceresi ile ortada minare kaidesi ve kaidenin güney tarafından odunluk-kömürlüğün tek kanatlı ahşap kapısı yer alır. Güney Cephe; Kör olup evler tarafından kapatılmıştır. MİNARE; Tümü kesme taştan 1952 yılında halktan sarraf Tevfik Büyükduman tarafından yaptırılmıştır. Gövdenin alt ve üst ucunda silindirik kesitli birer bilezik yer almıştır. Şerefe taş konsollar üzerine oturmakta olup, korkuluğu demir parmaklıktır. Külah taş kaplamadır. Kaidenin doğu cephesinin ortasındaki yazıtta; “Sahibül Hayrat Vel Hasenat Tevfik Büyük duman.1952” yazılıdır. Minarenin giriş kapısı caminin içinde doğu duvarında ikinci son cemaat mahallinin önündedir. İÇ MEKAN: SON CEMAAT MAHALLİ: Cümle kapıdan yedi basamaklı bir merdivenle sonradan yapılmış birinci son cemaat mahalline çıkılır. Buranın tabanın yarısı mozaik yarısı ahşaptır. Tavan ahşaptır. Kuzey duvarında beş, doğu duvarında iki, güney duvarında iki pencere vardır. Güney duvardaki iki pencere caminin içine bakmakta olup aralarında iki kanatlı demir- saç doğrama kapı yer alır batı duvarında ise iki kanatlı demir kapı ile merdivene açılır. Dikine dikdörtgen olan mekan ( Caminin içi ) iki sıra halinde dizilmiş üç ahşap sütun ile dikine üç sahın, enine dört sahına bölünmüştür. Kuzey duvarda iki pencere arasında iki kanatlı demir- saç doğrama kapı vardır. Kapının iki yanında birinci sütunlara kadar tabandan yükseltilmiş, kenarları ahşap korkuluk ile çevrilmiş ikinci son cemaat mahalli yer alır. Son cemaat mahallinin doğu duvarı ahşap dolap ile batı duvarı kadınlar mahfiline çıkan merdiven ve bu merdivene açılan bir kapı ile ahşap duvar ile kaplanmıştır. Güney-doğu köşede vaiz kürsüsü, ikisi arasında basık kemerli, içe doğru pahlı iki kanatlı iki pencere ile pencereler arasında alçı mihrap vardır. Minber ve kürsü basit ahşap işlemelidir. Taban ve tavan ahşaptır. Tavanı dördü silindirik ortadaki ikisi prizmatik altı ahşap sütun taşır. Tavanın ortasını on uçlu içi bitkisel motiflerle bezeli küçük bir yıldız tavan göbeği süslemiştir. Tabanın altında 0.50m.lik bir bodrum vardır.
Tescil Kararı GEEAYK A-1404 17.11.1978, EKTVKK 1943 17.05.2002
Yayın Dizini AYGEN Mehmet Saadettin, Afyonkarahisar Camileri Sayfa: 14-15, Türkeli yayınları: Ulusoğlu Matbaası
Ekler Rapor, fotoğraf, harita, kroki, kitabe
Revizyon -
Görüntülenme Sayısı : 3753    Eklenme Tarihi : 25 Şubat 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 26 Şubat 2013 Salı