­ AKMEŞE MATBAA | Kültür Portalı

Akmeşe Matbaa - Kocaeli

Envanter No .
Harita No .
Mah. Köy - Mevkii Akmeşe
Adres Akmeşe-İzmit
Vakfiye
Genel Tanım Akmeşe ruhban okulu yakınında tuğla örgülü matbaa binası bugün atıl olup bakı onarıma ihtiyaç duyulmaktadır.
Yapılan Onarımlar .
Ayrıntılı Tanımı Armaş(Akmeşe), 1611 yılından bir süre sonra zamanla Hıristiyanlar için önemli bir dini merkez olmuştur."Armaş Ruhban Okulu" burada kurulmuş ve bu okul sayesinde Armaş'ın Hıristiyanlar nezdinde dini önemi artmıştı.Böcekhane olarak kullanılan bina, türkler buraya geldikten sonra yatlı ilköğretim okulu olarak uzun süre hizmet vermiş ve 1999 depreminde ağır hasar görünce akabinde yıktırılmıştır.Bugün aynı bahçe içerisinde yer alan tuğla örgülü matbaa binası ayaktadır.Taş temel üzeri tuğla örgülü yapının sıvaları dökülmüş olup yapının daha sonraki evrelerde onarım gördüğü anlaşılmaktadır.
Tescil Kararı Bursa K.T.V.K.K.Nun 25.12.2004 Tarih ve 324 Sayılı Kararı