­ AKMEŞE DEĞİRMENİ | Kültür Portalı

Akmeşe Değirmeni - Kocaeli

Envanter No .
Harita No G24A15DC
Mah. Köy - Mevkii Akmeşe
Adres Akmeşe Köyü-İzmit
Vakfiye
Genel Tanım Armaş(Akmeşe) 1611 yılından bir süre sonra zamanla Hıristiyanlar için önemli bir dini merkez olmuştur."Armaş Ruhban Okulu" burada kurulmuş ve bu okul sayesinde Armaş'ın Hıristiyanlar nezdinde dini önemi artmıştır.Bu okul Kocaeli'nin ilk yüksek eğitim kurumu özelliğini de taşımaktadır.Böcekhane olarak kullanılan bina türkler buraya geldikten sonra yatılı ilköğretim okulu olarak uzun süre hizmet vermiş ve 1999 depreminde ağır hasar görünce akabinde yıktırılmıştır.Akmeşe'nin doğusundaki dere yatağında yer alan ve aynı dönemden kalan değirmen ayaktadır.
Yapılan Onarımlar .
Ayrıntılı Tanımı Akmeşe yerleşiminin doğusunda dere yatağı kenarında yer alan değirmen uzun yıllardır kullanılmaması nedeniyle tahrip olmaktadır.Etrafı da dere yatağının taşıdığı balçık ile dolmuştur.Ayrıca kaçak kazılar nedeniyle de tahrip olmaktadır.Yine de çatısına kadar ayakta günümüze ulaşmış yapıdır. Beşik çatılı tuğla örgülü yığma yapı İzmit ve çevresinde su türibününden yararlanarak ilk modern değirmendir.Bu değirmen konumu nedeniyle uzun yıllar İzmit-İstanbul Adapazarı buğday getirilerek aralıksız çalışmasına devam etmiş ancak modern un fabrikalarının kurulması ile işlevini yitirmiştir.
Tescil Kararı Bursa K.T.V.K.K.Nun 25.12.2004 Tarih ve 324 Sayılı Kararı